Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: "Панамагейт" ще осветли тайната приватизация от българския преход

Според журналиста Огнян Стефанов, у нас това е тема табу и институциите бездействат

| обновено на 17.04.16 в 13:01

Документите, излизащи като част от финансовото разследване "Панамагейт", ще осветлят приватизацията по време на прехода. Като икономист тази част ми е най-интересна от "Панамагейт" – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе във файловете.Това каза в интервю за БНР бившият финансов министър Симеон Дянков:

Документите, които започват да излизат покрай „Панамагейт“, биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но нямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тези цена са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите пари… А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси.

Според Дянков т.нар. "задгранични дружства" от преди прехода и от неговото начало у нас са изиграли същата роля като офшорните компании за износ на капитали извън страната:

Първо, защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма, всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга.

Огнян СтефановНе споделям оптимизма на бившия финансов министър. Ако нещо излезе, то ще излезе от външни източници. У нас това е тема табу. Досега не знаем нищо, посочи в анализа си пред "Хоризонт" журналистът Огнян Стефанов от „Фрогнюз“:

...След като наши политици твърде рядко излизат от такива фирми, защото цялата схема се прави чрез адвокати, подставени лица, подставени фирми. Включително издатели на медии, които се знаят у нас. Не съм забелязал досега НАП да е обърнал внимание на тези неща. Откъде например идват парите, с които наша колежка закупи агенция „Блиц“?

Включително в нашия сайт излязоха публикации за трима наши политици със сметки в Лихтенщайн. Все едно ставаше дума за пролетния дъжд. Никой не реагира – нито прокуратура, нито ДАНС. Премиерът Борисов споменава вече няколко пъти поименно имена на виновници за фалита на КТБ и не следва никакво действие.

Двете позиции по темата в детайли чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени