Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Томболите биха били още един знак, че вотът може да бъде повлияван от материални облаги

Ваня Нушева

Темата за задължителното гласуване присъства отдавна в публичното пространство и в предложенията за промяна в изборното законодателство, защото е един инструмент, който може да ограничи влиянието на контролирания вот и купуването на гласове. Това каза за предаването "Преди всички“ Ваня Нушева от асоциация "Прозрачност без граници". Честата промяна на законодателството по един и същи въпрос оставя в избирателите впечатление, че то се променя по конюнктурни съображения, предупреди тя.

Миналата година бяха променяни разпоредбите за Закона за референдума, с идеята референдуми и избори да се провеждат едновременно. В момента тече обратната дискусия за това, да бъдат разделени. Могат да бъдат намерени аргументи и в едната и в другата посока.

Нушева определи като абсолютно неприемливо и абсолютно лошо решение идеята да бъдат въвеждани материални стимули за задължителното гласуване – джипове, перални, телевизори. Според нея това би било още един знак за обществото, че вотът може да бъде повлияван от материални облаги. Нушева припомни, че подобен опит е имало през 2005 г., за да бъде повишена избирателната активност, но тя е останала ниска. Към въвеждането на санкции също трябва да се подхожда внимателно, защото споменът за репресивната машина на комунистическия режим е твърде близък, категорична е Нушева и коментира настоящето предложение:

Временното изключване от избирателния списък не изглежда толкова драстична санкция и до голяма степен би изглеждала приемлива. Тук обаче също трябва да се мисли за друг негативен ефект - това, че част от избирателите може трайно да се изключат от участие в изборния процес. Веднъж изключени, не се знае какъв е психологическият ефект за тези хора и дали за тях това няма да бъде още едно потвърждение, че няма да има смисъл да участват. Иначе, на пръв поглед изглежда Соломоново решението - въвеждане на подобен тип санкции на временно изключване от избирателните списъци, като по този начин изчистваме избирателните списъци и не пристъпваме към регламентация на активна регистрация. 

Мъртвите души няма да бъдат изчистени от избирателните списъци с подобно действие, категорична е Нушева. Според нея най-адекватно решение при въвеждането на задължителното гласуване е стимул под формата на данъчно облекчение.

Според "Прозрачност без граници" предложението за промяна в условията за регистриране на наблюдателите на избори, внесено от депутатите, може да остави много авторитетни организации  извън процеса. От Асоциацията предлагат алтернативен текст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени