Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати: Регламентът от Дъблин трябва да се промени

Регламентът от Дъблин, според който мигрантите трябва да бъдат връщани в страната, през която са влезли в ЕС, да бъде променен. Около този призив се обединиха четирима български евродепутати от различни групи. Те участваха в излъчената по програма "Хоризонт" от Брюксел дискусия по мигрантския проблем.

Според Андрей Ковачев (ГЕРБ, Европейската народна партия) Дъблинското споразумение е само на хартия: 

Ако Дъблин функционираше, на германската сухопътна граница нямаше как да има толкова много бежанци. Значи те многократно са минавали през граници и никой не е спазвал това споразумение, което е само на хартия.

Друг пример, че дъблинският регламент не работи, даде Искра Михайлова (ДПС, Алианс на либералите и демократите за Европа):

Когато говорим за Гърция, проблемът е огромен, поради факта, че Дъблинското споразумение там не беше приложено по никакъв начин.

Според Ангел Джамбазки (ВМРО, Европейски консерватори и реформисти) не работят нито Дъблинският регламент, нито схемата за квотно разпределение на мигрантите между страните - членки:

Като български гражданин нямам интерес нито от квотно разпределение, нито от горещи точки по нашата граница, нито от абсолютно ненужното и дълбоко погрешно споразумение между Европейския съюз и Турция.

Прогресивният алианс на социалисти и демократи ще се противопостави на опити да бъдат преразпределяни само мигранти от държави, за които това е сериозен проблем, заяви от своя страна Илияна Йотова:

Макар и все още плахо, Европейската комисия завива към една козметична корекция към Дъблин, в която ще се опита да застопори този постоянен механизъм. В никакъв случай не сме съгласни с тази постановка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени