Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров

При операция ГДБОП задържа над 8 души от Фонда за лечение на деца в чужбина

| обновено на 20.04.16 в 16:50
Снимка: БГНЕС

Директорът на Фонда за лечение на деца Павел Александров и още седем длъжностни лица от Фонда са задържани за 24 часа за участие в организирана престъпна група за длъжностни престъпления и получаване на подкупи, съобщиха от Специализираната прокуратура. В момента се извършват разрешени от Специализирания наказателен съд претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели. Повече информация за разследването ще бъде оповестена утре, когато ще стане и ясно на колко от задържаните ще бъде удължен арестът на 72 часа и кои ще излязат на свобода, уточниха от държавното обвинение.

Днес сутринта екипи на ГДБОП са влезли в сградата на Центъра по хигиена, където се намира Фондът. Злоупотребите, които са открити във Фонда, са десетки и тепърва предстои разследване по всички случаи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването на семействата, транспортирането на семействата до страни зад граница и ред други нарушения.

Разследването, довело до днешните арести във Фонда за лечение на деца в чужбина, е продължило повече от 2 месеца, научи "Хоризонт". Има хора, които са били викани на разпит и по нареждане на прокуратурата в различни поделения на МВР още преди месеци.

Заседанието на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца", насрочено за 12.30 часа, не се състоя. На членовете беше обяснено, че директорът на Фонда Павел Александров е задържан. От Здравното министерство засега отказват коментар по темата.

Около 14 часа Красимира Величкова от Обществения съвет на Фонда обясни пред журналисти, че членовете на Обществения съвет на Фонда нямат почти никаква идея за причините за операцията на ГДБОП. Тя сподели още, че се притеснява за здравето на председателя на Фонда Павел Александров, тъй като той наскоро е претърпял операция:

Дойдохме на заседание и аз даже не успях да стигна до горе, когато колегите се обадиха, че са дошли от ГДБОП и Павел Александров е задържан. Това е всичко, което знаем. Както вероятно си спомняте, преди няколко месеца ви алармирехме за това, че се бавят плащанията от Министерство на здравеопазването към Фонда. Това забавя лечението на деца. Сигурно си спомняте, че аргументите на министерството бяха, че текат проверки, че има доклад за нарушения. Ние, като Обществен съвет, сме информирани само за това, че има дребни административни нарушения.

Специализираната прокуратура работи по случая с арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина – съобщиха от държавното обвинение. Засега е известно, че разследването се води срещу "организирана престъпна група".

Павел Александров се върна на поста през лятото на 2014 г., по време на служебния здравен министър Мирослав Ненков. Преди това Александров бе уволнен от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева. Ненков аргументира решението си да го върне на поста с аргумента, че по времето на Александров Фондът е работил "по релси". Тогава се направи проверка за изразходваните средства и дали Фондът не е закупувал консумативи, които би трябвало да се поемат от Националната здравноосигурителна каса. През 2014 г. Фондът за лечение на деца се раздираше от скандали. Родителите протестираха, че им се отказва подкрепа за лечение в чужбина, че не се спазват сроковете. С връщането на поста на Павел Александров скандалите секнаха.

След година обаче Министерство на здравеопазването не преведе цялата сума към Фонд за лечение на деца, защото не бяха предоставени протоколите от решенията на Обществения съвет, който одобрява заявленията на децата. Тогава Павел Александров заяви, че не вижда проблем с тези протоколи. Според него начинът на плащане винаги е бил един и същ и протоколите не са най-важното в случая. По думите му тогава, това е начин да се бавят плащанията и да се злепостави Фондът. Друг проблем обаче, който беше изтъкнат от Министерство на здавеопазването за спирането на част от средствата, беше, че директорът е издавал и подписвал Формуляр 5. Той е за лечение в друга европейска страна. Право да издава формуляра има обаче само министърът на здравеопазването или управителят на НЗОК. Павел Александров тогава отговори, че ако Фондът спре да издава Формуляр 5, то доста деца няма да могат да заминат за лечение.

Министърът на здравеопазването Петър Москов назначи проф. Владимир Пилософ за нов директор на Фонда.

Още по темата – в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени