Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев, ДЕОС: Разделянето на избори и референдуми издава страх

| обновено на 22.04.16 в 13:16
Снимка: deos.bg

Поправките в Изборния кодекс, разделящи провеждането на избори и референдуми, казват: "Всички ние сме много смешни и слаби и се притесняваме от една популярна личност, която ще ни отвее". За пореден път имаме ситуационно законодателство. Този коментар направи пред "Хоризонт" Емил Георгиев от ДЕОС. Движението инициира дебат на тема: "За" и "Против" референдума на Слави Трифонов.

Георгиев припомни нелепото отпадане на другите важни въпроси от миналогодишния референдум и оставането само на въпроса за електронното гласуване:

Изключително неприятно е усещането, когато си отишъл, подписал си се за референдум и в пленарна зала ти го кастрират. Нещо подобно очакваме да се случи и със сегашната подписка.

Според Георгиев с лишаването на сънародниците ни зад граница да имат свой избирателен район "Чужбина" се бетонира модела "Бат Сали".


Няма проблем референдумът да се проведе преди изборите, каза Цветан Цветанов от ГЕРБ:
Смятам, че е добре референдумът да бъде проведен юли месец. И имаше много обвинения, че лятото не се правят избори. 2009 година европейските избори бяха проведени май месец, юли месец бяха проведени парламентарните избори. Тогава имаше най-високата избирателна активност, която сме наблюдавали през последните шест години. Ще се проведе референдум, всеки ще отиде да даде гласа си, ако прецени, че иска да го направи.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт посочи, че активността на референдума зависи от неговите организатори. 
Когато някой инициира референдум, той би трябвало така да организира подготовката на този референдум, че да осведоми всички граждани, всички избиратели и съответно взимащи участие в него, да ги убеди в правотата на едната, или другата теза "за", или "против". Най-малкото да извърши необходимата по закон информационна кампания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!