Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас излизат на протест срещу презастрояването

Снимка: архив

Жители на Бургас ще протестират срещу презастрояването на града. Те се обявиха за мораториум на строителството върху зелените площи и настояват всички градинки да бъдат описани в публичен регистър. 

Само за броени дни близо 450 души участваха в подписка, която  вече е внесена в общинската администрация. Заедно с нея жителите на четири бургаски комплекса изпратиха и граждански манифест, в който призовават местната власт да организира публична дискусия по проблемите на строителството в града. 

Причината обяснява един от инициаторите Мария Петрова:
Да опитаме да изградим някакъв диалог с общината. Би било много добре, ако се наложи някакво вето върху строителството в комплексите, ако градът започне да се разраства, към присъединените квартали, към Ветрен, към Рудник. 

Няма получен отговор засега на предложението за дискусия. Затова жителите, обединени в групата "Инициатива - Бургас" и организатори на днешния протест търсят по-голяма обществена подкрепа. Те ще изразят недоволството си пред общината: 
Да съберем още подписи, защото всички ние живеем тука, плащаме си тук данъците, тук си гледаме децата и трябва заедно да работим за една по-добра градска среда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна