Eмисия новини
от 19.00 часа

Връчиха наградите "Музикант на годината 2015"

| обновено на 24.04.16 в 09:54
Призът "Музикант на годината"
Снимка: Христо Илиев

Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова е победителят в анкетата "Музикант на годината 2015" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма „Хоризонт“ на БНР.

За нас тази награда е и подиум, от който могат да разберат всички слушатели на БНР за хор „Бодра песен“ и да го чуят в днешния му вид и състав, защото той има дългогодишна история, която се дължи на създателя му проф. Венета Вичева, заяви в интервю в предаването "Неделя 150" Деница Узунова:

Подкрепата е безкористна постоянна и ежедневна от ръководството на Общински детски комплекс и Община Шумен. Безкрайно благодарна съм на кмета на град Шумен, на заместник-кмета по култура и на всички, които ни помагат в реализирането на тези събития не само в национален и регионален, но и в световен мащаб.

За първи път в 25-годишната история на допитването, хоров състав печели голямата награда, а оркестър - наградата в категория "Дебют":  новосформираният камерен оркестър "432" с диригент Иван Янакиев.

Млад музикант на годината стана ученичката от Пловдив Мария-Десислава Стойчева, а Музикален проект на годината - Фестивален оркестър от възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.

Сред останалите призьори са пианистката проф. Борислава Танева - за активната й творческа дейност, Русенската опера - за премиерата на "Катерина Измайлова" от Шостакович, Камерен оркестър "Орфей" от Перник с диригент Райчо Христов - за 40-годишния юбилей на състава.

Слушателите отличиха хоровия диригент проф. Стоян Кралев за цялостното му творчество, а носител на наградата за изключителен принос към българската култура стана оперната певица Христина Ангелакова.

Цялото интервю с диригента на хор "Бодра песен" - Шумен чуйте в звуковия файл.

Още от