Връчиха наградите "Музикант на годината 2015"

| обновено на 24.04.16 в 09:54
Призът "Музикант на годината"
Снимка: Христо Илиев

Хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова е победителят в анкетата "Музикант на годината 2015" на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма „Хоризонт“ на БНР.

За нас тази награда е и подиум, от който могат да разберат всички слушатели на БНР за хор „Бодра песен“ и да го чуят в днешния му вид и състав, защото той има дългогодишна история, която се дължи на създателя му проф. Венета Вичева, заяви в интервю в предаването "Неделя 150" Деница Узунова:

Подкрепата е безкористна постоянна и ежедневна от ръководството на Общински детски комплекс и Община Шумен. Безкрайно благодарна съм на кмета на град Шумен, на заместник-кмета по култура и на всички, които ни помагат в реализирането на тези събития не само в национален и регионален, но и в световен мащаб.

За първи път в 25-годишната история на допитването, хоров състав печели голямата награда, а оркестър - наградата в категория "Дебют":  новосформираният камерен оркестър "432" с диригент Иван Янакиев.

Млад музикант на годината стана ученичката от Пловдив Мария-Десислава Стойчева, а Музикален проект на годината - Фестивален оркестър от възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.

Сред останалите призьори са пианистката проф. Борислава Танева - за активната й творческа дейност, Русенската опера - за премиерата на "Катерина Измайлова" от Шостакович, Камерен оркестър "Орфей" от Перник с диригент Райчо Христов - за 40-годишния юбилей на състава.

Слушателите отличиха хоровия диригент проф. Стоян Кралев за цялостното му творчество, а носител на наградата за изключителен принос към българската култура стана оперната певица Христина Ангелакова.

Цялото интервю с диригента на хор "Бодра песен" - Шумен чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Детският радиохор на БНР изнесе два престижни концерта в Будапеща

Ден след участието си в грандиозния концерт в зала „Бела Барток“ по повод 75-ата годишнина от основаването на Симфоничния оркестър на Унгарското национално радио, Детският радиохор имаше самостоятелна изява в Пиаристката църква на Будапеща. Това е най-старият католически храм в унгарската столица от 12 век, с прекрасна акустика и крипта, съхранила..

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Защо изкуството на Yamato има магична сила

Японските барабанисти Yamato за седми път са в България, но за първи път ще свирят и във Варна на  13.11. Каква е тайната на тейния успех, разказва Маргарита Борисова. Древното магично изкуство на ритъма въздейства и днес с пълна сила върху сетивата ни и сигурно не си даваме сметка, че  за да бъде така, музикантите  от трупата водят особен живот...

публикувано на 13.11.18 в 16:35
Група P.I.F.

P.I.F. представят албум със слънчево/облачни песни на две сцени

Сборен албум с най-популярните си слънчеви и облачни песни ще представят в една вечер с много рокендрол момчетата от P.I.F. (концертът е на 7 декември в столичния клуб City Stage). „Тази вечер ще е изключително специална за нас, защото удоволствието ще бъде умножено по две – ще свирим на две сцени, като всеки от бандата ще има по два сета..

публикувано на 13.11.18 в 13:47

Boyzone издават прощалния си албум

Тази седмица ирландците от "Бойзоун" издават седмия си албум, който е обявен и като последен в тяхната дискография. Световната премиера е на 16 ноември, а заглавието на диска е Thank You & Goodnight .   Излизането на компилацията, в която има и няколко нови песни, съвпада с 25 -годишнината от създаването на "Бойзоун", една от най-известните бой..

публикувано на 12.11.18 в 17:07

Музикалната академия в София отдава почит на акад. Марин Големинов

Продължават събитията, с които се отбелязва 110-годишнината от рождението на големия български композитор акад. Марин Големинов. Днес под мотото "Звуковата вселена на Марин Големинов" в голямата зала на Националната музикална академия в София ще има специален концерт, организиран от Мила Павлова и фондация "Музикартисимо", съвместно с академията. Мила..

публикувано на 12.11.18 в 15:01
Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в България да сеят музикална грамотност. Голямата част от тези апостоли на българската духовност..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Vocal Sampling - затворете очи и чуйте Куба!

Vocal Sampling - акапелният еквивалент на популярната кубинска група Buena Vista Social Club! Така най-кракто и образно бихме могли да опишем вокалното изкуство, което ни предлагат шестимата мъже. Vocal Sampling - да изсвириш Куба с гласове! Ансамбълът от гласове Vocal Sampling е създаден през 1989 г. в университета..

обновено на 11.11.18 в 16:13