Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Дончев: Не е нормално да живеем в постоянен страх от тероризъм

Кадър от филма "Жената на моя живот"

На фестивала на криминалното кино в Москва бе отличен игралният филм на Антоний ДончевЖената на моя живот“, копродукция на България, Ирак, Македония и Кюрдистан. Лентата разказва интересна и тъжна история от Иракски Кюрдистан от 80-те, която преминава през Ливан, Кипър, България и Германия. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" режисьорът сподели:

Трябва да вникваме в човешките отношения и емоциите и да забравим това, което сега смятаме за нормално – да живееш в състояние на тревога, напрежение и страх, че нещо ще се случи, че терористи дебнат зад всеки ъгъл и не е ясно това докога ще продължава. Това е нашето послание. Нормалното състояние на човек е неговото ежедневие, любовта, оптимизмът.

Кадър от филма

Бежанци винаги ще има. Винаги съм се обръщал към групи, които присъстват в България, но не им отдаваме особено значение, продължи размислите си Антоний Дончев.  За основна снимачна площадка на филма е бил използван Иракски Кюрдистан. Все още нямаше Ислямска държава и настроения за референдум, спомня си режисьорът:

Занимавахме се с историята на момче и момиче, въвлечени в политически игри, конспирации и опити за терористични актове. Те, благодарение на инстинкта си за справедливост, успяват да се измъкнат от всичко това. 

Един от съсценаристите е от иракски произход и случки в основната линия на сюжета се базират на негов личен опит. Над 80-90 процента от визията на филма се дължи на реални събития, но е компилация от различни съдби, разказа още Дончев.

Ролите изпълняват Соран Ибрахим, Виолета Марковска, Селин Акгул, Михаил Билалов, Силвия Петкова

Участието на филма на фестивала в руската столица стана с подкрепата на Българския културен център в Москва.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени