Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Колева: В началото на май ще гледаме казуса с т.нар. "шпицкоманда"

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

Вчера първото си заседание проведе новосъздадената прокурорска колега към ВСС, избран беше и говорител в лицето на Румен Георгиев.  Един от членовете на прокурорската колегия е Юлиана Колева. Въпреки че в практиката си е била съдия, тя смята, че работата която се изисква от нея й е добре позната:

Съвсем ясно е, че има проблеми както в съдилищата, така и в прокуратурите. Съвсем ясно е, че има въпроси, които не търпят никакво отлагане. /…/Трябва най-сетне да се намери начин да се регулира натовареността, защото в прокуратурата тя не е по-малко напрегнат проблем, отколкото е в съдилищата.

Юлиана Колева беше избрана и за член на прокурорската етична комисия във ВСС. Тя каза, че предстои да се разгледа съвсем скоро случаят с т.нар. “шпицкоманда” от следователи в Софийското следствие:

По тази преписка са пристигнали изключително много материали и в едно от първите заседания, веднага след празниците, той ще бъде разгледан в Етичната комисия, за да можем да вземем решение как да действаме по-нататък. При положение, че е формирана Етичната комисия на прокуратурата, да се изпратят всички материали там.

Според Колева по този казус ще има развитие, но тя не смята, че обвиненията са насочени срещу главния прокурор, а се касае за организиционни стъпки:

По-нататъшното развитие на проверката засяга много по-различни неща и те са вътре, в самия следствен отдел, те не засягат директно главния прокурор.

По случаят с магистратските влогове в Корпоративна търговска банка Юлиана Колева съобщи, че в Етичната комисия все още не са пристигнали поисканите данни:

Когато получим тази информация ще решим какво да правим. Най-вероятно случаите, които се отнасят за прокурори ще се отнесат в едната колегия, за съдии в другата. Така предполагам. Попожението със списъците е такова, че с някаква спетен на основателност ни е отказано да ни бъдат предоставени, както от страна на синдиците, така и от страна на съда, който гледа делото за несъстоятелност.

Цялото интервю с Юлиана Колева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна