Петото издание на Vivapiano – успех за участници и организатори

Снимка: ardenzamusic.org

Музикалното обучение, особено това по пиано, може да се използва съзнателно за развитието на такива ценни качества на ума като разсъдливост, съсредоточеност, подвижна и ясна мисъл, съобразителност, предвидливост, самокритичност… – пише в средата на ХХ век големият български педагог акад. Андрей Стоянов. Музикален теоретик, пианист и композитор, той е един от основоположниците на нашата клавирна школа. 

Неговото дело ме вдъхнови да създам конкурса за пианисти – непрофесионалисти – казва Даниела Дикова, артистичен директор на Vivapiano. В десетте възрастови групи на състезанието тази година взеха участие около 120 ентусиасти от България, Австрия, Швейцария, Румъния и др.


Нека припомним, че конкурсът тази година бе посветен на 120-годишнината от рождението на композитора Петко Стайнов, а задължителните пиеси в него бяха написани от съвременни български творци върху тематичен материал от произведения на българския класик. Имаше и специален приз на Съюза на българските композитори за изпълнението на тези творби. Получи го Златомир Трифонов (6-та възрастова група), носител и на наградата на публиката.

Вълненията на ученици и преподаватели около представянето в конкурсната програма бяха основателни – в журито влизаха утвърдени педагози и изпълнители, представители на различни страни. Някои от тях споделиха своите впечатления.

Василий Илисавский роден в Петербург, с множество концертни изяви по цял свят, познат у нас преди всичко като изпълнител на старинни клавирни инструменти, а също и като преподавател в НМА „Панчо Владигеров“ по проекти, свързани с тях. Конкурсът се разраства – убеден е той. – Не съм очаквал да достигне такова ниво нито като качество, нито като ангажираност на участници и преподаватели. Дори съм леко уплашен, защото не знам дали ще се намери добър начин тази огромна енергия да бъде използвана. Надявам се, че Даниела Дикова, с нейната инициативност и идеи ще се справи и с това.

Ариадне Базили-Канети, концертиращ пианист и преподавател, директор на музикалното училище в Клостернойбург споделя: Идеята за конкурса е прекрасна. България отдавна е позната по света като страна с много добри музикални традиции.  Аз виждам как двете линии – на професионално и непрофесионално занимание с пиано лека-полека се приближават една до друга.

Бирсен Улуджан е родена в Шумен, завършила е Музикалното училище „Добри Христов“ във Варна, в класа на Катя Цветкова. Продължила образованието си в Истанбул и Лондон, през последните години тя живее и работи в Турция: Според мен атмосферата на конкурса би трябвало да бъде малко по-релаксирана. Някои преподаватели показват големи амбиции. Наградите наистина са важни, но в събития като това на първо място би трябвало да бъде радостта от музиката. Това са непрофесионални изпълнители, които допринасят за изграждане на духовността в обществото. Възхитена съм от работата на организаторите и специално от Даниела Дикова. Не във всички държави има подобни конкурси – например в Турция все още няма. А кандидатите тук бяха наистина много добри. Ние слушахме като на концерт, но вълнението тук е много по-голямо. Работата с аматьори е мисия, с която в България са се нагърбили прекрасни педагози.

Венециела Найденова е възпитаник на НМА „Панчо Владигеров“ и Висшето училище за музика в Женева, живее и работи в Швейцария повече от две десетилетия. Там преподава, организира музикални събития, занимава се с музикална критика и публицистика, композира, изнася концерти и пр. Бях жури в малките групи – разказва тя. – Видях много талантливи деца, видях и сериозна работа, ангажираност и амбиция у техните преподаватели. Ако мога да отправя някакви пожелания, те са по отношение подбора произведенията, които да показват по-добре различни страни от таланта на учениците. Друга препоръка е да се обръща по-голямо внимание на съвременната музика. Има много хубави пиеси, създадени през последните години, които развиват въображението и вкуса към звукоизвличането. Наистина е важно всичко да е добре научено, но лично аз предпочитам да виждам деца, които са свободни, с ярко артистично присъствие.

В тази мозайка от впечатления включваме и Даниела Дикова:
Равносметката след Vivapiano‘2016 – на първо място рязко се повиши броят на кандидатите. Вече има много добра комуникация между журито и клавирните педагози. Започна сериозен разговор как по-бързо да вървим напред в този тип преподавателска работа в България. Екипът на фондация „Арденца“, който организира събитието е като добре смазан механизъм и работата върви чудесно. За мен петото издание бележи един своеобразен връх, ако сравняваме всички конкурси досега.


Още от категорията

Германският продуцент и музикант Хайко Кнауте представи албума "Елвис каза: Пей!"

Хайко Кнауте гостува в предаването "Евробокс", представяйки премиерно своя най- нов албум "Елвис каза: Пей!", резултат от българо- германско сътрудничество. Идеите за албума се раждат в България, докато Хайко работи по други проекти. "Живях в България четири години и освен че създавам и записвам музика, аз съм телевизионен продуцент, бях генерален..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Вили Стоянов

Вили Стоянов представя Blues Brothers Tribute

Ще започнeм отдалеч. От 1980-а година, когато излиза филмът Blues Brothers. Но и тук има предистория - един скеч на Джеймс Белуши и Дан Акройд като двама братя с фамилията Блус в Saturday Night Live. Щом решават да създадат филм, идва ред на сценария - пишат го Акройд и режисьорът Джон Ландис, който пък, между другото, след това ще снима клипове като..

публикувано на 14.11.18 в 15:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 ноември 2018 година

16 ноември 3.00 часа – Дарио Кастело (ок. 1621-1629), Девета соната за трима из „Концертни сонати в съвременен стил“, Книга І. 3.07 часа – Ладзаро Валвазенси (1585-1661), O, колко сладък е духът ти, Господи; Десета соната върху Cavaletto zoppo. 3.17 часа – Биаджо Марини (ок.1594-1663), Джовани Пиетро Биандара (?-ок.1633), „Устата“, весела симфония за..

публикувано на 14.11.18 в 15:25

"Френският клавесин" - новият проект на Николай Стойков

По покана на Френския институт в София младият български музикант Николай Стойков ще изнесе рецитал, посветен на френските композитори от XVII и XVIII век. Събитието в столичната зала "Славейков" ще отбележи специално и 350-годишнината от рождението на композитора, допринесъл много за развитието на клавесинното изкуство по време на  бароковата епоха..

публикувано на 14.11.18 в 14:10

Малка пиеса за кларинет на живо в студиото

Кларинетистът и диригент на Нов симфоничен оркестър Борислав Йоцов успя да съчетае в студиото звукът на пещерната флейта с възраст 43 000 години дидлдибаб с 9 симфония от Бетховен и звукът на смартфони. Поводът на гостуването му е предстоящият концерт на 19 ноември в „Открита арт сцена“ на ул. Шипка 34. Специалното му живо изпълнение на кларинет беше..

публикувано на 14.11.18 в 12:50

Вдъхновения с вливане на джаз енергия предлагат Теодосий Спасов и Иван Шопов

Най-после се задава очакваният съвместен албум албум "InFusion" ("Вливане") на Теодосий Спасов (кавал) и Иван Шопов (програминг и китара). Преди официалното представяне двамата гостуваха в сутрешното Радиокафе и разказаха за общата си работа и приятелство. По думите на Теодосий Спасов меломаните ще станат свидетели на смесица, вливане..

публикувано на 14.11.18 в 12:37

Петър Джурков: „Ние запалихме искрицата, а младите продължават традицията“

През 1971 г. Веселин Николов – саксофонист, композитор и търсещ човек, основава в Пазарджик една от най-емблематичните и уважавани български джаз формации. Три месеца по-късно е първият концерт на „Бели, зелени, червени“. За началото и най-вълнуващите мигове от близо половинвековния път разказва Петър Джурков-Джурката – пианист, композитор,..

публикувано на 14.11.18 в 11:00