Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата за кандидатстване по електронен път по схемата "Обучение и заетост“ е прекратена

Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика анулира процедурата, в която фирми кандидатстваха по електронен път за финансиране по схемата "Обучение и заетост“. Случаят се проверява и от АФКОС, звеното в МВР, което разследва злоупотреби с евро фондовете. 

Интересът на фирмите е бил огромен, приетите заявки за два дни са 3 720, надвишили са многократно заделената сума от осем милиона лева, призна Калфин. Електронната система на агенцията по заетостта показва, че 107 бюра по труда са приемали заявки в част от тях на няколко компютъра, което обяснява регистрирането на заявки през няколко секунди:

Все пак разбирате, че когато има триста точки, от които се вкарва информацията, няма човек на света, който да може да гарантипра, че едновременно всички служители на тези триста точки са пхредприели едно и също действие, а някой не се е забавил примерно 15 минути повече.

Системата запазва номера още с влизането, а не с обработването, поясни министърът. Той отрече да има външна намеса и пренареждане на заявките. За да се отговори на огромния интерес при новото кандидатстване, което ще е след десети май, ще се завиши финансовият ресурс - на 30 милиона лева с лимита за отделните области:

Това ще бъде на основа на субективни критерии, свързани с равнището на безработица и равнището на заявките за заетост от съответния регион. За областно равнище говорим, че ще се знае за всяка област какъв ресурс имат за стари програми. Ще дадем възможност на фирмите да кандидатстват. Тези, които вече са кандидатпствали, да препотвърдят интереса си, като няма да им искаме предварително да подготвят документи.

При втория опит за старт на схемата, документите обаче ще се подават на имейл адреси. Областните комисии по заетостта ще правят класирането, както го правят и при разпределението на средствата по програми, финансирани от държавния бюджет. С по-големи шансове обаче ще са фирмите, които предложат по-високо възнаграждение от субсидирането и по-дълъг срок за заетост на безработните.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени