Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Французите излязоха на поредния национален протест срещу реформите в Кодекса на труда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция не се примирява с реформата на трудовия кодекс. Четвъртият пореден протестен ден от два месеца насам започна с блокади на пътища в страната. Сутринта стотици синдикалисти преградиха подстъпите към пристанищния град Льо Авр, парализирайки задълго движението, а студенти устроиха блокада в Женвилие край Париж. Въпреки че едва 7% от железничарите са се включили в днешната стачка, гарата в Орлеан е затворена, а регионалният жп трафик е нарушен.
На летищата "Роаси Шарл дьо Гол" и "Орли" са отменени 20% от полетите. По-засегната е аерогара Бове, където е отменена немалка част от трафика, има и закъснения. Пътниците са приканени да се консултират предварително.
Въпреки измененията в реформата на Трудовия кодекс много профсъюзи продължават да настояват за отмяната ѝ, тъй като се безпокоят, че промените, особено на работното време, ще донесат рискове и несигурност за работещите.
Напрежението на деня се подсили и от лек трус (5,2 по Рихтер), който разлюля френското Атлантическо крайбрежие, без да причини големи щети.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!