Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Лилия Илиева ще решава за регистрацията на ДОСТ

| обновено на 03.05.16 в 14:49
В Софийския градски съд публично беше извършено разпределение на делото за регистрацията на ДОСТ
Снимка: БГНЕС


Съдията от търговското отделение на Софийския градски съд Лилия Илиева ще решава за регистрацията на най-новата политическа партия ДОСТ на Лютви Местан. Тя беше избрана в присъствието на медиите чрез системата за случайно разпредение на делата измежду 22 съдии, сред които и съдия Валерия Братоева, която натисна бутона за случайния избор:

Ако прецени, че има някои от основанията, които ГПК предвижда за отвод, може да си направи отвод. Това е право на съдията да прецени.

Аз смятам, че по-скоро е изключение, но сега не мога да прогнозирам как съдията докладчик ще реагира в зависимост от това и как пред обществото ще бъдат представени определени факти. Съдът ще трябва да действа съобразно закона, като запази пълната си независимост.

Това е първият случай на публично разпределиние на дело, свързано с регистрацията на политическа партия. Материалите по делото са събрани в 24 тома. В първия том, който съдържа молбата за регистрация, имаше приложен брой на вестник "Стандарт".

Съдия Лилия Илиева трябва да се запознае с цялото дело, да види има ли пропуски в искането за регистрация и ако открие такива,  да даде указания те да бъдат остранени, ако не - да насрочи делото в открито заседание. На него ще стане ясно с какви темпове ще се движи делото. Ако трябва да се събират още доказателства, то ще бъде отложено, ако съдията прецени - може да го обяви за решаване, като законът определя 14 дни за написването на решението. И този срок, и едномесечният за насрочване на делото, обаче не са задължителни.

Партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" /ДОСТ/ подаде документи за регистрация на 28 април. Пресаташето на ДОСТ Кристина Абаджиева обясни, че Лютви Местан ще коментира утре днешното случайно разпределение на делото за регистрацията на партията.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени