Галя Йончева - музата на няколко български композитори

Галя Йончева
Снимка: архив


Предаването ще бъде за Галя Йончева, певица която е оставила траен спомен у всеки, който я е срещал и в театъра, и в живота. Казват, че е една от най-красиви български оперни артистки, вдъхновила създаването на много български творби. Много са ролите, които е изпълнила на сцената - по-големи и по-малки. Записите, които ще чуете са осъществени в различни периоди на кариерата й под диригентството на Васил Стефанов, Борис Хинчев, Иван Маринов и Димитър Манолов.
Първата роля за Галя Йончева е Кейт Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, а след това тя представя на сцената някои от най-вълнуващите женски образи - Сузана, Мими и Мюзета, Лиу, Адриана Лекуврьор, Чо-Чо-Сан, Лейла, Алиса, Татяна, Флора, Албена, Мария Десислава, Йенуфа - общо 34...
Иначе пътят към сцената е малко криволичещ, но много приятен. Учи пиано от дете и много иска да бъде музикант. Но се оказва, че трябва да завърши икономика, после българска филология задочно. Кандидатства във ВИТИЗ, но е отхвърлена „заради малък глас”. Омъжва се и заминава със съпруга си за Атина, като завършва Атинската държавна консерватория с пеене. След като се прибира в България пет години е стажант-артист в софийската опера. Работи и с проф. Христо Бръмбаров в неговата оперна студиа. Специализира във Виена. Чаровна, лъчезарна, винаги готова да обърне внимание на човека до себе си. Вероятно затова след като приключва с активната си кариера тя издава книга, в която представя чрез интервюта свои колеги. „За да не бъдат забравени”.

Чуйте спомените на Галя Йончева и запис на монооперата „Човешкия глас” на Франсис Пуленк - запис от концерт на 10 януари 1974 г. със Софийската филхармония, диригент Димитър Манолов.

петък, 6 май от 23.00 часа

Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20