Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цените на петрола в резултат на бушуващи пожари близо до петролни находища в Канада

Цените на "черното злато" нарастват с близо 3% като реакция на бушуващите огромни пожари в близост до богати на петрол находища в канадската провинция Албърта и на ескалиращи въоръжени сблъсъци в Либия, които могат да доведат до намаляване на добивите в световен план.

Петролните цени започнаха да нарастват късно снощи, задълбочавайки възходящото си движение през днешната търговия на фона на разширяващия се обхват на опустошителните пожари, развихрили се в западната канадска провинция Албърта, известна с големите си петролни находища. Това принуди евакуацията на близо 90 хиляди канадци от град Форд МакКарти.

Най-голямата канадска петролна компания Suncor Energy, която добива повече от 450 хиляди барела на ден, намали своето производство поради евакуация на голяма част от персонала. В същото време някои от петролопроводите в региона бяха спрени като предпазна мярка, докато друга канадска петролна компания - CNOOC Nexen обяви, че прекратява временно ежедневната преработка на 72 хиляди барела.

Ескалиращото напрежение в Либия между западните и източниците политически фракции в страната също допринася за поскъпването на "черното злато", тъй като набиращите скорост въоръжени сблъсъци накараха официалните власти в Триполи да предупредят, че петролното производство може да се свие със 120 хиляди барела, ако базираната в Бенгази компания National Oil Corporation (NOC), овладяна от конкурентното т.нар. "Източно правителство", продължава да блокира танкерите, зареждащи петрол от Триполи. Още преди допълнителната ескалация на напрежението, производството на петрол в Либия спадна до по-малко от една четвърт от върховете от 1,6 млн. барела, достигнати през 2011-а година.

Всичко това доведе до опасения за намаляване на предлагането в световен план и до рязко поскъпване на петрола с около и над 3 на сто, като инвеститорите на пазарите на суровини игнорират по-голямото от очакваното нарастване на петролните запаси в САЩ. Вчера Енергийната информационна агенция (EIA) отчете повишение на американските запаси с цели 2,784 млн. барела до нов рекорден връх от 543,394 млн. барела за седмицата до 29-и април при прогноза за много по-скромно нарастване с около 550-750 хиляди барела.

В същото време обаче, EIA отбеляза поредно намаляване на производството на американски лек суров петрол през последната седмица до 8,83 барела от 8,94 млн. барела през седмицата до 22-ри април. Именно върху този факт акцентират участниците на пазарите на суровини, повишавайки фючърсите на американския лек суров петрол с цели 3,52% към 45,32 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент нарастват с 2,67% към 45,81 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени