Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С открит урок по канго джъмпс в София ще бъде отбелязан Световният ден на пулмоналната хипертония

На днешния 5-и май отбелязваме Световния ден на пулмонална хипертония. Това ще стане с кампанията "Дари дъх", която цели да фокусира вниманието на институциите и обществото към проблемите на хората, страдащи от това рядко, но коварно заболяване.

Инициативата е на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и е подкрепена от известни български спортисти, хора на изкуството, журналисти. Информационен клип, в който те дават своята подкрепа за тази кауза, днес ще бъде излъчен по Българската национална телевизия.

Хората, които страдат от пулмонална хипертония, трябва да се борят и да не губят надежда, но българските институции трябва да направят още много, защото в световен мащаб има одобрени 14 лекарствени препарата за това заболяване, в България те са едва 4. Достъпът до трансплантация е много труден. Нашите лекари трябва да насочват възможно по-бързо пациенти с пулмонална хипертония за трансплантация, това е спасението, каза в предаването "Хоризонт" Наталия Маева председател на на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Самата тя в момента се възстановява от направена във Виена белодробна трансплантация.

На днешния ден от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония са организирали и открит урок по канго джъмпс в София.

Идеята е максимално повече хора, чрез спорта, да ни подкрепят, каза още Наталия Маева.

За Световния ден на пулмоналната хипертония тази вечер сградата на НДК ще бъде освенета в синьо.

Разговорът с Наталия Маева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна