Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите “Давид на Донатело“ празнуват 60 години

БНР Новини
Италианската актриса Иления Пасторели получава наградата "Давид на Донатело" 2016 за най-добра женска роля
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Италианската филмова академия раздаде наградите “Давид на Донатело”, известни още като италианските Оскар-и. Те водят началото си от 1956 г. и тази година празнуват своята 60-та годишнина.
Тържественото присъждане на филмовите награди  е под патронажа на Президента на Италия, който по традиция преди седмица, непосредствено преди церемонията по награждаването, прие в двореца си всички номинирани и най-изявените представители на кино гилдията в страната.
Българските зрители са гледали по време на „София филм фест“ и „Киномания“  някои от награждаваните филми с “Давид на Донатело” през последните години. Предстои ни да видим още 11 филма, номинирани или спечелили престижната статуетка по време на Първия фестивал на италианското кино в България.  
Фестивалните прожекции ще са с вход свободен във филмотечно кино “Одеон” от 31 май до 6 юни тази година. Българската публика ще се срещне и с авторите,  продуцентите и творческите екипи на гостуващите филми.
Организатори на събитието са Италианската търговска камара в България, културната асоциация “Тицианo” съвместно с Италианската филмова академия „Награди “Давид на Донатело” и в сътрудничество с Министерство на културата на България, Министерство на културното наследство и дейности и на туризма на  Италия, Италианското посолство в София, Италианският Културен Институт в София. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Столична община - "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО.
Преди тази вълнуваща среща с най-доброто от италианското кино в София кинокритикът Соня Александрова разказа от Италия за 60-то юбилейно издание на наградите “Давид на Донатело” и филмите, които получиха статуетките за 2016 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!