Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет деца заминават за лечение в европейски страни

Снимка: cfld-bg.com

Пет деца се изпращат за лечение в европейски страни. Техните имена са в списъка на Фонда за лечение на деца, съобщиха от здравното министерство. От там посочват, че няма забавяне на придвижването на документите на деца, нуждаещи се от такова лечение

Министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18 гадини, което не се заплаща от НЗОК. Още 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България, са били подписани днес от управителя на Касата д-р Глинка Комитов. И петте заявления са подадени вчера от Център "Фонд за лечение на деца".

Отговор на молбата за формуляр S2 се получава в срок до 10-12 дни. Отказът за издаване на удостоверение може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Министърът на здравеопазването издава и подписва разрешение за провеждане на планирано лечение в чужбина в следните случаи: за провеждане на всякакво планово лечение в държави извън ЕС (т.нар "трети страни" – напр. Турция, Израел и т.н.) – чрез директно финансиране на медицинските дейности, а за държавите от ЕС – с разрешение и формуляр S2.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна