Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитна среща със загадъчния тулимонструм от Илинойс в "Шоколад" по Радио София

Младежкото предаване на Радио София "Шоколад" днес отново Ви предлага любопитно пътешествие в света на науката и среща с един морски обитател, чийто странен външен вид и  загадъчно родословие, са му спечелили такава популярност, че се е превърнал в символ на Илинойс - американският щат, където учените са открили фосилните му останки. Наименованието на това интересно същество е Тулимонструм грегариум (лат. Tullimonstrum gregarium). То се е срещало преди 307-309 милиона години в морските дълбини. Очите и зъбите му навеждат на мисълта, че е било хищник.

Първите фосилни образци от вида са описани в научни издания през 1966 г., но родословието му не е било изяснено. "На практика никой не знаеше какво е това животно", заявиха биолозите от Йейлския университет, които неотдавна проведоха мащабно и задълбочено изследване на близо 1200 фосила с помощта на най-различни методи, сред които рентгенови лъчи и ускорител на частици.

Така се оказало, че структура със светъл цвят и цилиндрична форма, която преди е смятана за черво, е примитивен гръбначен стълб. Това поставя Tullimonstrum gregarium сред гръбначните. Според актуалната зоологическа класификация тулимонструмът от Илинойс е риба, сходна със съвременните миноги.  За новата хипотеза съобщи БТА, като цитира публикации в списанията "Нейчър" и "Сианс е авнир".

Чуйте повече за това в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени