Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден е – Ден на храбростта и празник на Българската армия

| обновено на 06.05.16 в 13:24
Снимка: БГНЕС
Днес се чества паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, славен както от християни, така и от мюсюлмани. Гергьовден се почита от народа и като празник на земята, на земеделието и животновъдството. Светията е покровител на овчарите и стадата.

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан в столицата с празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини и военен парад.


Водосветът на бойните знамена и знамената светини бе отслужен пред паметника на Незнайния войн от патриарх Неофит:

Великий Господи, молим те, подкрепи сърцата и волята на българските войни, за да обичат родината си, в която по твое благоволение се родиха и израснаха, та да бъдат в състояние да ѝ служат вярно и предано. Направи ги честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, честта и достойнството им. Вдъхни им, Господи, на силите мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своят дълг на обич към родните братя.


СнимкаАрмейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул и поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. 

Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

За първи път от Втората световна война нивото на сигурност е толкова ниско, гражданите очакват политиците да действат отговорно и решително за намиране на решения на кризите, заяви Плевнелиев и добави:
Смисълът на политиката не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не е да местиш граници, а да мислиш отвъд границите, да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, да образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща. Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да създадеш общество, което е просветено, свободно и толерантно, да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различни

СнимкаВъв военния парад на площад "Александър I" в София участваха над 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на сухопътните войски, зенитно-ракетните войски и служба Военна полиция, както и 12 самолета и вертолета от състава Военновъздушните и Военноморските сили. Командващ на парада е командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев

В 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента беше извършена тържествена смяна на караула. Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан и във Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен, Ямбол. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна