Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лейбъристът Садик Хан може да стане първият мюсюлманин – кмет на Лондон

| обновено на 06.05.16 в 18:24
Садик Хан и съпругата му Саадия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лейбъристът Садик Хан води на изборите за кмет на Лондон с 10 процента преднина пред консерватора Зак Голдсмит при преброени около 60 на сто от подадените бюлетини. Така Хан, който е от пакистански произход, е на път да стане първият градоначалник мюсюлманин на британската столица. Лейбъристът получава 45 процента от гласовете на произведените вчера избори, а консерваторът - 35 на сто. Садик Хан, който произхожда от скромно семейство, се обявява твърдо за оставането на Великобритания в ЕС, докато Зак Голдсмит – потомък на аристократичен род, иска страната да напусне ЕС.

Британците гласуваха още за местни съвети в Англия и за регионални парламенти на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Лейбъристката партия понесе загуби на регионалните и местните избори. Лейбъристите се справиха зле на десетки избирателни райони в Шотландия, Уелс, части от Англия и в Северна Ирландия. След преброяване на две трети от гласовете те отбелязват малки промени в позициите си в Англия, 9-процентна загуба в Шотландия и лек спад в Уелс.
Антиимигрантската и евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство спечели първите си места в регионалния парламент на Уелс. ЮКИП си осигури седем мандата и обеща да използва този свой изборен успех в кампанията си за излизане на Великобритания от Европейския съюз - въпрос, по който британците ще гласуват на референдум на 23 юни. 

Избирателната активност е била около 37 процента, по-ниска от обичайното за местни избори във Великобритания. Окончателните резултати се очакват тази вечер.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени