Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова е новият председател на СЕМ

Мария Стоянова
Снимка: БГНЕС

Мария Стоянова е новият председател на Съвета за електронни медии/СЕМ/. Тя беше избрана с 4 гласа от пет възможни.  Иво Атанасов гласува „против“. Мария Стоянова е член на СЕМ от четири години, а от 5-ти април до днес временно изпълняваше длъжността председател.

Кандидатурата на Стоянова беше предложена от Бетина Жотева, с мотива да има приемственост:

Смяната на държавната администрация в българската изпълнителна власт е драматична всеки път, когато се смени властта. Точно затова искам да избегнем това в нашия орган.

Кандидатурата на Мария Стоянова веднага беше подкрепена и от другите двама нови членове на СЕМ - София Владимирова и Розита Еленова. И двете изтъкнаха като мотив приемствеността. Други номинации нямаше.

От своя страна новия председател на СЕМ заяви, че ще направи всичко възможно да оправдае отговорността:

Председателят е пръв сред равни, ние сме колективен орган. Председателят представлява СЕМ, но решенията се взимат от всички нас. Всички ние заедно носим и отговорност за тях. Това, че вие виждате в мое лице човек, който може да продължи работата напред, е много голяма отговорност, която ще дам всичко от себе си да оправдая.

Мандатът на председателя на СЕМ е една година.

Утре се очаква да бъде оповестено кои от кандидатите за генерален директор на Българското национално радио са допуснати за изслушване в СЕМ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна