Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Подай ръка - мобилни екипи" помага на семейства в отдалечени райони

Четири мобилни екипа – в София, Велико Търново, Габрово и Радомир са работили по проекта „Подай ръка - Мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“, финансиран от Българо-швейцарската програма за развитие. Проектът предоставя социална помощ и консултации от специалисти за по-отдалечени селища с по-ограничен достъп до социални услуги. Днес от Сдружение SOS Детски селища България ще огласят равносметката от дейността.

В предаването „Преди всички“ Нина Тодорова, ръководител „Семейна грижа“ в SOS Детски селища съобщи, че проектът е обхванал и предоставил помощ на 779 деца и 531 семейства – двойно повече от първоначално заложеното. Тя регистрира много сериозна нагласа и осъзната потребност на обществото да се върви към мобилна работа:

Сега сме подготвени да продължим работата на мобилните екипи след завършването на проекта. Предлага се разработен стандарт за мобилна работа, който може да бъде приложен от държавните институции.

Като предизвикателство за работата на мобилните екипи Нина Тодорова очерта трудното осигуряване на висококвалифицирани специалисти като психолози и логопеди. Въпросителни има и около работното време на мобилните екипи – предлага се то да е нефиксирано, а гъвкаво - според нуждите на семействата.

В работата по проекта са се включили много доброволци. Тя е била предшествана от информационни срещи в местните общности.

Още акценти по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!