Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 български града се включват в петата Нощ на литературата

Тази вечер започва петото издание на Нощта на литературата. От 18.00 до 22.00 часа ще има четене на откъси от съвременна европейска преводна литература в 11 български града. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Във всяко „читателско гнездо“, на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от различни книги, обещават организаторите.

Сред хората, дали идеята за нощното четене е Катерина Хуртаева - директор  на Чешкия културен център. Партньори са културните институти в България, посолства и Представителството на Европейската комисия у нас.

Нощта на литературата е европейска инициатива от 10 години. Първоначално това беше инициатива на чешките центрове в Европа. Но вече се включват много държави, случва се в повече от 70 града днес, каза Катерина Хуртаева.

Тя каза, че местата за четене в София тази година, т.нар „читателски места“ са 15 на брой. Те са разположени в карето между бул. „Княз Ал. Дондуков“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Цар Симеон“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. Конкретно това са: Домът на киното, Супа бар, Музеят на история на София, клуб „Йога и приятели“, НЧ „Цанко Церковски“, SOHO, Barista Coffee and more, Roca Expo Bath Sofia, Клуб на пътешественика, Pasticceria Orsetti , Склада, Band House, Чай във фабриката.

Идеята е всички места да могат да се обиколят пеша, обясни Катерина Хуртаева.

Всичко за българската Нощ на литературата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени