Eмисия новини
от 09.00 часа

Режисьорът Бойко Илиев: Трябва да умеем да се отделяме от патологията на ежедневието

Снимка: new.nationaltheatre.bg

Ако успеем да се отделим от патологичността на ежедневието, ще успеем да се видим със самоирония отстрани и да се надсмеем над всички зависимости, в които често изпадаме. Това каза по повод новия си спектакъл "Манхатън, Второ авеню" режисьорът Бойко Илиев, който поставя за трети път американския майстор на комедията Нийл Саймън.

Режисьорът нарече пиесата плашещо актуална 40 години след написването й и блестящ трагикомичен фарс на нашето ежедневие, в който всички ние участваме и в което понякога разбираме колко сме потънали:

През 80-те той толкова адекватно говори за днешния ден – за опита да съществуваме в глобален свят, в който технологиите ни затрупват, а ние си мислим, че това е добрият начин на живот.

Мислим си, че сме в центъра на Вселената, но когато се срутят мостовете и всичко това се окаже доста илюзорно, усещането е доста кризисно. Американците са известни с това, че дават много пари за психоаналитици, а ние пък се справяме с кризите си чрез други зависимости.

Разбира се, положителното в това е, че е поднесено със самоирония. Няма нищо толкова страшно, ако ние разбираме къде сме и кои сме. Героите на Нийл Саймън успяват да се погледнат отстрани.

Участваме в глобална агресивна обществена среда, в която човек се опитва да намери изход и като че е все по-трудно, сподели още Бойко Илиев и допълни:

Посланието на автора и нашето е много категорично – в крайна сметка има непреходни човешки ценности, и когато човек изпадне в криза, единственото спасение е да се обърне към човека до себе си, да открие, че той все още го обича, нещо, което често не забелязваме.

Палитрата на героите е много голяма, както и нашият живот, каза в заключение режисьорът.

Ролите са поверени на Емануела Шкодрева и Георги Кадурин.


Още от