Режисьорът Бойко Илиев: Трябва да умеем да се отделяме от патологията на ежедневието

Снимка: new.nationaltheatre.bg

Ако успеем да се отделим от патологичността на ежедневието, ще успеем да се видим със самоирония отстрани и да се надсмеем над всички зависимости, в които често изпадаме. Това каза по повод новия си спектакъл "Манхатън, Второ авеню" режисьорът Бойко Илиев, който поставя за трети път американския майстор на комедията Нийл Саймън.

Режисьорът нарече пиесата плашещо актуална 40 години след написването й и блестящ трагикомичен фарс на нашето ежедневие, в който всички ние участваме и в което понякога разбираме колко сме потънали:

През 80-те той толкова адекватно говори за днешния ден – за опита да съществуваме в глобален свят, в който технологиите ни затрупват, а ние си мислим, че това е добрият начин на живот.

Мислим си, че сме в центъра на Вселената, но когато се срутят мостовете и всичко това се окаже доста илюзорно, усещането е доста кризисно. Американците са известни с това, че дават много пари за психоаналитици, а ние пък се справяме с кризите си чрез други зависимости.

Разбира се, положителното в това е, че е поднесено със самоирония. Няма нищо толкова страшно, ако ние разбираме къде сме и кои сме. Героите на Нийл Саймън успяват да се погледнат отстрани.

Участваме в глобална агресивна обществена среда, в която човек се опитва да намери изход и като че е все по-трудно, сподели още Бойко Илиев и допълни:

Посланието на автора и нашето е много категорично – в крайна сметка има непреходни човешки ценности, и когато човек изпадне в криза, единственото спасение е да се обърне към човека до себе си, да открие, че той все още го обича, нещо, което често не забелязваме.

Палитрата на героите е много голяма, както и нашият живот, каза в заключение режисьорът.

Ролите са поверени на Емануела Шкодрева и Георги Кадурин.


Още от категорията

Хермина Азарян: "Киномания" е огледало за най-значимото от света на киното през последната година

32-то издание на „ Киномания“ ще се проведе между 15 и 29 ноември. Седмица преди това почитателите на киното се срещат с изкуството на Ингмар Бергман. Ретроспективата с неговите филми по случай 100 години от рождението му, не е за пропускане. https://www.kinomania.bg/bg_ Хермина Азарян е един от програматорите на фестивала и с възтор..

публикувано на 14.11.18 в 16:46

Изкушението Павел Койчев

Документалният филм „Изкушението Павел Койчев“ е реализиран със субсидия на програма „Култура“ на Столична община, защото парк-галерия „Оригиналите“ е единствената експозиция на открито на художника, която се намира на 68-я километър на северната магистрала все още на територията на Софийска област. Тази дестинация трябва да бъде задължително..

публикувано на 14.11.18 в 16:06

До смъртта си Стан Лий е работел върху нов супергерой

Дъщерята на починалия на 12 ноември Стан Лий, създател на Спайдърмен, Хълк и Х-Мен, съобщи, че малко преди смъртта си баща ѝ е работел върху образа на нов супергерой, съобщава TMZ. Джоана Лий обясни, че ще довърши работата на баща си по създаването на Човекът-кал (Dirt Man). „Баща ми беше много увлечен по този проект и аз му помагах“, сподели..

публикувано на 14.11.18 в 15:37

Японски автори моделират космоса в ежедневието с глина, туш и текстил

Монументален текстил, изкуство от хартия, графики, живопис, видео и дигитални изкуства. Мозайка от различен вид произведения представят японски автори, гостуващи на  Музея за история на София с и зложбата си „Япония. Изкуството сега“. Тя е част от 29-тото издание на традиционните Дни на японската култура.  Участват 19 автори от почти цяла..

публикувано на 14.11.18 в 15:31

„Търговецът на начала на романи“ между трагичното и комичното

Романът на Матей Вишниек „Търговецът на начала на романи“ не случайно спечели наградата на Европейския съюз на името на Жан Моне, казва преводачът Огнян Стамболиев. Според него това е една нова дума в световния роман – много оригинален, с непривично заглавие. Той е доказателство за това, че проблемите на румънските и българските писатели са твърде..

публикувано на 14.11.18 в 15:28
Емил Андреев

Емил Андреев: Можем да спасим вкиснатото вино, но вкиснатия живот - не

Лом за мен е вечен град, сподели в предаването "12+3" писателят  Емил Андреев, който тази вечер представя новото издание на своите "Ломски разкази". Прототипи на героите в сборника с разкази са хора от крайдунавския град, които писателят е срещал през 70-те години на миналия век. "Имаше едно много интересно място, едно кафене, където се..

публикувано на 14.11.18 в 14:54
Украинският посланик Виталий Москаленко

Фотоизложба, посветена на скулптора Михайло Парашчук, се открива довечера

В Дома на архитекта, на улица "Кракра" 11 в 18 часа ще бъде открита фотоизложбата "Михайло Парашчук: украинският скулптор, преобразил София".  Новият посланик на Украйна у нас Виталий Москаленко разказа в предаването "Хоризонт до обед": "Точно пред 23 години, когато работех тук, ние организирахме първата изложба, посветена на живота и..

публикувано на 14.11.18 в 14:27