Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: Ако парламентът не може да подкрепи неподписаните сигнали, няма да ги гласува

Вицепремиерът смята, че вторият вариант на антикорупционния закон дава достатъчно гаранции

Снимка: БГНЕС
Министерският съвет няма как да промени вече внесен законопроект, но народните представители имат пълната възможност между първо и второ четене да направят промени, каквито намерят за необходими. Ако това Народно събрание е решило, че не може да събере достатъчно подкрепа за неподписаните сигнали, просто няма да ги гласува. Този коментар направи в предаването "Преди всички" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева след отхвърлянето на втория вариант на антикорупционния закон в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, където доста от депутатите гласуваха "въздържал се". Кунева посочи, че чистият жанр и ясната форма на гласуване са за предпочитане.

Относно основния препъникамък в законопроекта - притесненията около неподписаните сигнали, Меглена Кунева уточни, че между първия и втория вариант на закона разликата е чувствителна, без да се отнема основната идея:

Проблемът е отделен в специална глава и самият орган няма никакви възможности за волунтаризъм. Сигналите подлежат на предварителна проверка и гаранциите са много повече.

Когато от едната страна имаме власт, а от другата страна - гражданин с много по-малки възможности, трябва тази житейска асиметрия да бъде компенсирана с онова, което европейската правна доктрина нарича овластяване на гражданите.Т.е. да му се даде на човека още една възможност – ако се страхува от онзи с повече власт и по-голяма сила, да не казва своето име. Това обаче не означава, че се прави анонимен сигнал в посока тип „клевета“.

Депутатите на РБ и на ГЕРБ подкрепиха единодушно закона да мине на първо четене в тази му концепция, подчерта още вицепремиерът.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева прогнозира в интервю за "Хоризонт", че антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева ще бъде подкрепен от депутатите, въпреки отхвърлянето на текста от ресорната парламентарна комисия вчера.

От своя страна Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия изрази очакване в правната комисия законопроектът да бъде подкрепен не само от ГЕРБ и РБ и мотивира това очакване така:

След неколкомесечни дебати вече имаме коригиран текст, който смятам, че голяма част от народните представители следва да подкрепят, ако наистина искаме да сме държава, достатъчно активна в борбата с корупцията. В контекста на постоянните сравнения с Румъния можем да вземем отговорно решение и да подкрепим законопроекта във вида, в който е представен.

Още по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!