Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за електронни медии реши единодушно:

Александър Велев е новият генерален директор на БНР

| обновено на 17.05.16 в 12:25
Снимка: БНР
Новият генерален директор на БНР е Александър Велев. Той беше избран единодушно с 5 гласа.

Съветът за електронни медии избра Велев на открито заседание. Гласуването беше на две степени. Първо, всеки от членовете на СЕМ посочи трима кандидати, които подкрепя. След това от тримата претенденти, събрали най-много или равен брой гласове, всеки от надзорниците посочи за кого гласува.

Кандидатите за поста бяха 12 - Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски, Светослав Костов, Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров, Христин Стрижлев, Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев и Валерий Тодоров.

Иво Атанасов посочи за генерален директор на БНР Валерий Тодоров, Петър Волгин и Петър Пунчев; Бетина Жотева - Александър Велев, Петър Пунчев и Иво Тодоров; Розита Еленова - Христин Стрижлев, Георги Василски и Александър Велев; София Владимирова - Александър Велев, Светослав Костов и Иво Тодоров; Мария Стоянова - Александър Велев, Светослав Костов и Георги Василски.

Александър Велев беше генерален директор на БНР един мандат – от 1998-а година до 2001-ва година.

По време на изслушването в СЕМ новоизбраният генерален директор на БНР предложи външни медийни експерти, сред които и социолози, да влязат в Програмния съвет на Радиото. Велев предложи още да изгради общ нюзрум на всички програми в БНР, включително и на регионалните радиостанции.

Според новия генерален директор на Националното радио сливането на БНР и БНТ ще доведе до това, че БНР ще остане втора по значимост медия, а не равнопоставена с БНТ.

Александър Велев има намерение да създаде единен общ блок за всички програми на БНР, за да не се харчат излишни пари на данъкоплатците, тъй като в момента слушаемостта на голяма част от различните нощни блокове била много ниска.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова заяви, че е убедена в бъдещо ползотворно и прогресивно сътрудничество. Тя пожела спокойствие на журналистите в Националното радио и новият генерален директор да им вдъхне нови жизнени сили.

Концепцията на Александър Велев за развитието на БНР, която той представи пред СЕМ по време на изслушването на 11-и май, можете да видите ТУК

Александър Велев е роден е през 1963 година. Завършил е немската езикова гимназия в София, после икономика във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС) и факултативно журналистика. В БНР е от 1990 година. Уволнен е през 1995 година заедно с шестима журналисти, които създават "Свободно слово". През 1996 година започва във в. "Новинар", след това в радио "Тангра" и радио "ФМ+". Води предаването "Защо" в Дарик радио, завежда "Връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна". Връща се на работа в БНР, след като печели дело срещу уволнението си. През 1997 година става директор на "Хоризонт". Бил е кореспондент в Скопие. През януари 1998 година е избран за генерален директор на БНР. След изтичане на мандата му е кореспондент на Радиото в Германия. Бил е консул в Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени