Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР подкрепи инициативата „Подари книга на читалище в нужда”

БНР Новини
Снимка: vibes.bg

Навършват се 160 г. от създаването на първите български читалища в градовете Свищов, Лом и Шумен. В България има над 3500 читалища, 2600 от които поддържат жив културния живот в селата, въпреки ограничените финанси. Благодарение на инициативата на млади ентусиасти от платформата за лайфстайл и култура Vibes две читалища извън големите градове ще имат възможност да предложат нови заглавия на читателите си. В кампанията се включи и библиотеката на БНР, чрез която служители на медията дариха над триста книги за благородната кауза.

За кампанията ни разказват Станислава Добрева и Константин Симидчийски, основатели на Vibes:

СнимкаОще когато създадохме сайта, искахме да имаме рубрика, която да бъде посветена на благотворителност – обяснява Станислава. – Започнахме през февруари да търсим читалища, с които да се свържем и да организираме кампания за събиране на книги по случай 24 май – Денят на славянската писменост и култура. Отне ни около два месеца да достигнем до тези две читалища. Нашата основна цел беше да не бъдат в големи градове, защото ни се струва, че те получават повече внимание, отколкото тези в селата. Съвсем случайно – чрез познати и социалните мрежи, открихме двете читалища. Свързахме се със тях, попитахме ги от какви книги имат нужда и така стартирахме инициативата.

Читалищата, които ще обогатят библиотечния си фонд благодарение на инициативата, са изправени пред сходни проблеми – морално остарели или физически изхабени издания, както и липса на задължителна ученическа литература. Едното – читалище „Христо Ботев 1928 г.” се намира в село Столетово, Южна България, близо до Карлово. Културното средище на селото разполага с библиотека с близо 7000 тома литература и периодични издания за различни възрастови групи. Другото – читалище „Самообразование” е във врачанското село Селановци и е с над 120-годишна история:

СнимкаВ тези села, а и в цяла България, има голям проблем, който надхвърля сферата на културата – казва Константин. – Проблемите на хората от малките населени места са най-често икономически и политически. А може би не им остава достатъчно време и сили, за да мислят за култура, което е обезпокоително. Всички знаем, че когато културата остане на заден план, ситуацията е песимистична. Това е причината да искаме да помогнем точно в тази област, да дадем импулс на хората там. Дори ако малък брой читатели успеят да достигнат до тези книги, за нас това ще бъде успех.

В малките населени места самите читалища се свързват по-трудно с дарители, а това съвсем не е единственият проблем – добавя Станислава. – Самите книги са трудни за закупуване. Ако в София сме свикнали да имаме много книжарници, улични търговци, от които можем да купим книги на по-ниска цена, хората по селата нямат тази възможност. Те нямат достъп до нови литературни произведения, които далеч не са евтини, а като се добави и доставка, става още по-трудно.

Това е първа подобна инициатива за платформата Vibes. Създателите й се надяват да последват още много, в които да отделят внимание на Северозападния край и други области в страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени