Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеи, галерии и културни институции отварят врати в Нощта на музеите

| обновено на 21.05.16 в 18:32
Снимка: institutfrancais.bg

България се включва за пореден път в  "Европейската нощ на музеите", в която галерии и културни институти отварят врати в десетки градове в страната.

В София 50 културни обекта ще вземат участие в инициативата до полунощ. От Столичната община съобщиха, че ще удължат разписанието на част от линиите на обществения градски транспорт, включително и на метрото, до 1.00 часа през нощта.

В Пловдив началният час на културните прояви е 18.00. В  залата на Градската художествена галерия ще бъдат представени над 60 творци. С отворени врати до полунощ ще бъдат Историческият, Археологическият, Етнографският и Природо-научният музей.

В Търговище Нощта на музеите ще бъде отбелязана със спектакъла "Фолклорна магия" и ретро ревю пред сградата на Славейковото училище. Организаторите от Регионалния исторически музей са подготвили интересни прояви, за да привлекат публика от различни възрасти и са силно амбицирани броят на посетителите да надхвърли 3000 души, колкото бяха миналата година, разказа Магдалена Жечева, директор на музея, и се спря на част от експозициите, които могат да бъдат разгледани тази нощ:

В Хаджи Ангеловата къща ще покажем една витрина под условното название "Сребърният брат на Кралевското златно съкровище". В Свещаровата къща е изложбата "Габровска сметка", с която ни гостува Домът на хумора и сатирата в Габрово.

Специално за децата е оформен кът, наречен "Приказки с гайтани", където Миглена Терзиева ще ги учи на гайтанджийския занаят.

Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян ще се включи за 9-а поредна година в Европейската нощ на музеите. Разчитаме на посетители поне до полунощ, каза директорът Таня Марева:
В постоянната експозиция гостите ще видят обновената археологическа част, с открития от последната година от нашите екскурзоводи. Кулминация на събитието е представяне на танцова формация за латинотанци латинотанци, които са от град Смолян и село Смилян. Нощта ще продължи дотогава, докато имаме посетители, с представяне на филми, свързани с културно-историческото наследство, като акцентът е върху археологическото наследство.

СнимкаРегионалният исторически музей във Велико Търново се включва в Европейската нощ на музеите и галериите  с инициативата, наречена Музиката през вековете. В 19 часа в Лапидариума на Археологическия музей започва музикалното пътешествие,в което гостите ще чуят от изпълнения на антична китара  до класически рок. Археологическият музей  и Мултимедийният център "Царевград Търнов", който представя моменти от историята на средновековната българска столица, ще  бъдат отворени за безплатни посещения от 19 часа днес до 1.30 часа на 22 май.

Музеят "Васил Левски" в Ловеч, ще работи със свободен вход до 22.00 часа, съобщи Елена Георгиева от Регионалния исторически музей и обясни какво могат да видят посетителите: 
Най-богатата колекция в страната на лични вещи на Васил Левски. Всичко, което е свързано с Национално-освободителното движение в Ловеч и региона. Атракция е восъчната фигура на Левски.
В Европейската нощ на музеите, се включва и Етнографският комплекс в Ловеч. Посетителите могат да се докоснат до бита на българина от 19-и и началото на 20-и век. С удължено работно време и свободен вход, ще работи и музейната сбирка "Васил и Атанас Атанасови": 
В музейната сбирка могат да се видят възстановки на праисторическо жилище, вертикален стан, пещ, колекция от минерални суровини от цял свят. Имаме старинни радиоапарати.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна