Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова: Социалната политика трябва да се обърне към отделния човек

Снимка: БГНЕС

Социалната политика не е само раздаване на пари, тя трябва да се прави с оглед на конкретните нужди на конкретния човек и системата трябва да се настрои така, че да отчита тези нужди. Важно е във фокуса на всички мерки да е човекът и неговата активност, защото човек се чувства най-добре, когато има доходи в реална работна среда. Това заяви в предаването „Неделя 150“ новият министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

При трайно безработните дългият престой в бюрата по труда невинаги е свързан с липса на квалификация или подходящо работно място – много често има проблеми със семейството, затова комплексното обслужване на трайно безработния ще бъде във фокуса на мерките оттук нататък, обясни тя.

Във връзка с реформата на ТЕЛК-овете, Русинова изтъкна, че всички сме наясно, че това е система, която трябва да бъде промене. Важно е оттук нататък да има обективна и точна медицинска експертиза, досегашното многофукнционално ТЕЛК решение би трябвало да се преразгледа и да има по-точна преценка за работоспособността на даден човек, той да се мотивира и да се адаптира към друго работно място, вместо да разчита на пенсии и социални помощи, смято социалният министър.

В областта на младежката безработица въпреки положителните данни за лек спад, ще продължи изпълнението на Младежката гаранция, подкрепена с евросредства, увери още Русинова. Тя планира да стартира подпомагане с консултиране и обучение на млади хора за предприемачество. През есента на 2016 година и пролетта на 2017 година ще стартира инструмент с акцент върху младежите. Инициативите, включително темата за дуалното образование(за съчетаването на обучение и практика – бел. ред.) изискват и координация с МОН, подчерта социалният министър.

Зорница Русинова декларира готовността си да продължи работата на Ивайло Калфин в областта на социалното включване чрез нов закон за социалните услуги. Сега има мрежа от над 1 700 доставчици на социални услуги, но оттук нататък ще бъде много по-важно качеството на тези услуги, подчерта министърът.

Русинова мотивира и смяната на досегашния председател на Агенцията по заетостта и назначаването на досегашния директор на регионалната служба в Русе – Драгомир Николов. През последните години Агенцията се е обърнала към по-пасивната част от работа на пазара на труда, а оттук нататък трябва да има активизиращ елемент към безработните и по-добра работа и с работещите лица и бизнеса, обясни Зорница Русинова, като даде пример с 10%-но неусвояване на националния план за миналата година, което по думите й е лишило над 2 хиляди безработни от възможност да намерят работа.

Русинова изрази предположение, че при формирането на екипа си може би ще намали броя на заместник-министрите, които досега бяха четирима.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна