Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Не приемам дилемата "Права или стабилност"

Според националния омбудсман, казусът с Изборния кодекс е знаков за отношението на държавата към българите в чужбина

Снимка: БГНЕС

Електронното гласуване означава масов вот зад граница, а в преходния период до въвеждането му предлагаме на българите в чужбина окастряне на техните права. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ националният омбудсман Мая Манолова.

Тя декларира, че не приема дилемата между права и стабилност, защото правата на българските граждани, където и да се намират, трябва да бъдат такива каквито ги разписва конституцията. Според Мая Манолова обаче, в момента подаване на жалба до Конституционния съд от нейна страна би било прибързано действие и удар в празното пространство.

Аргументите на българите в чужбина бяха чути, политиците увериха, че са ги разбрали, а в крайна сметка не удържаха на думата си, отбеляза Мая Манолова.

Тя определи българите зад граница и тези в България като работодатели на българските политици и народните представители и ги призова да не забравят това:

Би следвало всички да се отнасят с повече уважение към своите работодатели.

Националният омбудсман нарече по-тревожен факта, че отношението на народното представителство към българите в чужбина в момента е знаково за отношението на българската държава към българите зад граница изобщо:

Ако искаме да решаваме демографския проблем, трябва да има  политика и отношение към близо 3-те милиона българи зад граница, защото това е голяма част от решението на демографския въпрос. Една трета от българските деца се раждат в чужбина. Искаме ли да привлечем тези хора обратно в България или трайно да им кажем: „Стойте там, където сте“? Защо обиждаме тези хора?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!