Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Родопски хайдути" - пазител на историческата емоция

Сдружение "Родопски хайдути"
Снимка: facebook

Доста хора днес се опитват да се върнат към корените си, но доста исторически предмети от миналото вече са безвъзвратно загубени, защото не са били старателно опазени. Това казва 29-годишният родопчанин Манол Ружинов, председател на патриотичното сдружение „Родопски хайдути“ в Смолян. Сдружението се занимава с издирване и съхраняване на непознати факти и артефакти и с опазване на традициите, прави исторически възстановки, разполага с  черешово топче, организира уроци по родолюбие, възстановява параклиси и поставя паметни плочи.

Не ходим по площадите да хвърляме камъни и да чупим бутилки. Членуващите в хайдушкия клуб разбират родолюбието като по-малко приказки и отрицание и повече действия, допълва Манол Ружинов и се връща назад във времето - през 2009-та година, когато ентусиасти-гайдари регистрират сдружението и започват да издирват стара литература, да обикалят и изследват родните си места:

Създаваме в Смолян гражданско общество от предимно млади хора, които не се поддават на политически провокации и манипулации. Обявяваме се срещу всички, които се опитват да разделят българския народ, независимо дали по етнос или на религиозен принцип.

Хайдутите, свещениците и учителите по тези места са били като скачени съдове. И попове са били комити и хайдути, и учители. Можем да се гордеем, че сме запазили вярата и културата си и от нас самите зависи до кога ще продължава това.

В сдружението членуват 46 сродни души. Хаджичоневата къща-музей в квартал Устово е хайдушката обител, в която те се събират и пазят различни предмети с патриотичен заряд. Реквизитът в къщата до голяма част е наследствен – там има оръжия с голяма история и предмети със сакрално значение за всеки техен притежател, споделя още Манол Ружинов пред "Хоризонт".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени