Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските социалисти в ЕП планират поставянето на паметник на Кирил и Методий в Брюксел

Снимка: БГНЕС

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент планира поставянето на паметник на братята Кирил и Методий в Брюксел. Това съобщи нейният ръководител Илияна Йотова при откриването на фотоизложба, посветена на 24-ти май, организирана от колегата ѝ Момчил Неков. При откриването на фотоизложба, посветена на 24-и май, колегата й Момчил Неков се ангажира да се обърне към Европейската комисия с искане за по-бързо публикуване в интернет на документи и информационни материали на ЕС на български език:

В Европейския съюз има два официални езика - английски и френски, а работните са четири - английски, немски, френски и италиански, тоест първо на тези езици се превежда, а после на всички останали. Въпросът не е до политическо желание и волята за разрешаването на този проблем, а по-скоро до потенциала и капацитета самите преводачи да преведат абсолютно на всички други езици официалните документи и на европейско ниво, и по-специално в Европейския парламент. Това, което мога да поема като ангажимент е отново да задам въпрос към Комисията, за да получа обстоен отговор, има ли възможност по-рано да бъдат придвижвани документите, тези, които са най актуални спрямо българското общество, да се измисли една система, да има една стратегия и те да бъдат превеждани приоритетно.

А по инициатива на евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки, в сградата на Европейския парламент се проведе конференция: "Книжовното наследство - от буквата до дигиталната библиотека".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна