Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главната инспекция по труда издаде два акта на "Арсенал" АД в Казанлък за инцидента от 25 април

Снимка: Венелина Попова

Главната инспекция по труда е наложила принудителен "специален режим“ в цех на Завод 3 в "Арсенал“ - Казанлък след инцидента от 25 април, при който загинаха инженер и един монтьор. Това съобщиха за "Хоризонт“ от инспекцията. 

Проверката е установила, че в авариралата преса е имало барутна маса, което е създало сериозна и непосредствена опасност за живота на работниците, дори при ремонта и извеждането ѝ от експлоатация. Затова инспекцията е наложила принудителна мярка за въвеждане на специален режим за безопасна работа при разписани конкретни организационни и технически мерки със срокове и отговорници, за да се избегнат други инциденти при ремонта на пресата. По време на проверката работодателят не е представил на контролните органи документ, от който да е ясно, че работното оборудване в обекта е било почистено, както изискват инструкциите и правилата за безопасна работа, затова е издаден акт. Заради липсата на информация в инструкцията по безопасност при извършването на операцията "Обезводняване на барутни маси“ за предвидими ненормални ситуации на работодателя е издаден друг административен акт.

Екип от следователи и прокурор продължават разследването на инцидента в мъглижкия Завод 4 на "Арсенал“ от 27 май, завършил със смъртта на 52-годишен работник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна