Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската икономика най-накрая се отделя от дъното

Страните от Източна Европа наваксват изоставането си в конкурентоспособността

| обновено на 31.05.16 в 12:02
Снимка: архив

За първи път, след 5 години стагнация, българската икономиката се отделя от дъното. Това показва Годишникът на световната конкурентоспособност на Института за развитие на управлението в Швейцария.

Въпреки покачването с 5 позиции през тази година, страната ни заема 50-о място от 61 икономики. Така тя остава една от най-неконкурентните, като с по-ниски показатели в Европа са само Гърция, Хърватия и Украйна.

Анализът на Центъра за изследване на демокрацията, който е официален партньор на Института за развитие на управлението,  показва, че отрицателно влияние върху конкурентоспособността на българската икономика продължават да оказват натрупаните лоши кредити и фалита на КТБ.

Нивата на безработицата също остават високи, въпреки понижението, което се наблюдава през последните две години. Това, съчетано с ниското заплащане, продължава да създава предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри и увеличение на дела на скритата икономика.

Според бизнеса, основните предимства на българската икономика продължават да бъдат благоприятният данъчен климат, квалифицираната работна ръка и ценовата конкурентоспособност. От Центъра за изследване на демокрацията посочват, че, за да се подобри ситуацията, е необходимо на първо място да се намерят дългосрочни решения, свързани със здравеопазването, демографската криза и образованието, трябва също да се укрепи и съдебната система, да се разнообразят доставките на газ, да се справим с енергийната бедност и да се премахнат предпоставките за енергийните монополи.

Най-бърз напредък отчитат икономиките на Латвия, Словакия и Словения, като по-добри постижения от тях имат само Ирландия и Холандия. Анализът поставя на първо място Хонконг, следван от Швейцария и САЩ. Унгария и България, които заемат съответно 46-о и 50-о място, също са подобрили позициите си спрямо миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна