Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Киров: Не говорим за коалиция, всеки запазва парламентарната си идентичност

Политическият и парламентарен съвет не се ограничава до АБВ, „Гергьовден“ и „Народен съюз“. В него участват много партии и граждански сдружения, които не са парламентарно представени. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Марин Киров, член на Изпълнителното бюро на АБВ. Съветът си е поставил за цел да изготвя законодателни идеи и политики, да упражнява политически и граждански контрол над изпълнителната власт.

Имаме общи законодателни инициативи през последните няколко месеца, свързани със съдебната реформа, с борбата с корупцията и престъпността, така че този парламентарен съвет е своеобразно продължение на законодателните инициативи от последните няколко месеца. Не бива непременно да акцентираме върху електоралната маса, предишно поведение, номадство... Не можем да спрем различни политици да се обединяват, когато става въпрос за отделни законодателни политики. Тук въобще не говорим за коалиция, напротив. Всеки запазва своята парламентарна идентичност.

В АБВ още не се обсъждат конкретни кандидатури за президент, а уточняват профила му, допълни Киров и уточни, че и в Съвета се търси консенсусна фигура. Относно обща кандидатура на левицата, той бе лаконичен:

АБВ отдавна е протегнала ръка за разговор с БСП, но за съжаление към настоящия момент няма особен успех. Пък и нашият лидер беше изключен от БСП по причини, ясни на обществото, още преди няколко години. Но, да, ние сме отворени за разговор с БСП. Включително към настоящия Парламентарен съвет могат да се присъединят всички народни представители и партии, които споделят неговите идеи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени