Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК се обяви против задължителното прехвърляне на личните партиди за втора пенсия в един общ пул

Българската стопанска камара се обяви против задължителното прехвърляне на личните партиди за втора пенсия в един общ пул. Това се се казва в позиция на работодателската организация. Бизнесът принципно подкрепя тази възможност, но тя да е по избор на осигуреното лице. 

Възможно е да се намери смесен вариант, в който парите за втора пенсия на осигуреното лице да отиват в общ пул и от там да се изплаща пожизнена пенсия. При настъпване на смърт преди изчерпването на сумата, която е внесена от индивидуалната партида, остатъкът да се онаследява, предлагат от Българската стопанска камара. Според тях, вариантът, в който всички пари се прехвърлят в общ пул и няма право за онаследяването им, все пак трябва да съществува като избор на осигурените. Те трябва да имат възможност да изтеглят парите си на куп или натрупаната сума да бъде изплащана предсрочно, а остатъкът от нея да се онаследява.
Очаква се по-късно днес финансовият министър Владислав Горанов, който е инициатор на промените във втория стълб на пенсионната система, да представи позицията си по направените предложения. Вчера пенсионните фондове представиха девет възможности за изплащане на втора пенсия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени