Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще търси партньори сред опозиционните партии за конкретни политики

Снимка: Кети Тренчева

БСП започва подготовка на Национален алтернативен план за България и ще търси партньори сред всички опозиционни партии по отношение на конкретни политики. Това каза на брифинг председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова след първото изнесено заседание на Оперативното бюро в Благоевград.

Решенията, които са взети на заседанието, касаят както национални въпроси, така и теми от местен характер. Най-важната партийна цел е мобилизацията на партията и среща с всички местни структури, за да се решат проблемите в организацията и да се заснеме реалната картина на местното самоуправление чрез анкетни допитвания и анализи. На политическата сцена най-важните задачи са:

Да започне незабавни разговори с другите опозиционни парламентарно представени партии и опозиционни партии в местната власт, които нямат свое представителство в парламента, по две теми - общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов.

Корнелия Нинова уточни, че не е привърженик на създаването на широки коалиции за участие в избори, а е за търсене на съмишленици по конкретни въпроси, като даде примери:

Ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият касае управлението на държавните дружества и държавната собственост. Отделянето на това управление от политическата власт, от партийните квоти, от политическите назначения, създаване на условия тези дружества да се развиват, да инвестират и да увеличават възможностите за производство в България. Да се спре приватизация, концесиониране, изобщо действия на дясното правителство, действия на ГЕРБ, които продължават да разрушават държавната собственост. Вторият закон, който ще предложим с конкретно подготвяне, за създаване на едно държавно предприятие в земеделието, което да се занимава с изкупуване на земеделска продукция от дребните производители, нейната преработка, за да осигури добавена стойност и работни места, както и да гарантира пазари, тържища, борси, на които земеделският производител пряко да може да продава своята собствена продукция.

Кандидатурите за президент ще са ясни след вътрешнопартийно допитване за това какъв трябва да е профилът на лявата номинация. На въпрос дали предпочита партиен кандидат или такъв, който обединява по широк спектър от партийни субекти, Нинова сподели личното си мнение.

За широка лява коалиция.

Костадин Паскалев категорично изключи варианта да се кандидатира за "Дондуков" 1 и посочи причина:

Не. Не се чувствам подготвен за кандидат за президент и го казвам съвсем искрено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна