Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Явления и изкушения“ – новият проект на Павел Койчев

БНР Новини
Павел Койчев, скулпторната композиция "Човек с налъми"
Снимка: Булфото

Художникът Павел Койчев избра едно прекрасно пространство близо до село Осиковица за постоянна галерия на открито. Нестандартната експозиция, която се откри тези дни има заглавие „Явления и изкушения“ и се развива в няколко посоки. Скулптурите са подредени около „Градежът“, една интересна работа на художника, която е хем къща, хем пластика, хем инсталация. Иначе парк-галерия „Оригиналите“ накара много софиянци да изминат 70 километра извън столицата, за да видят и разположените върху зелена ливада 50 пластики,
създадени от 60-те години до днес, да се наслади на композицията, посветена на Адам и Ева и грехопадението в буковата гора, да види „Коларят“ скътан до една от стените на къщата или странното „Магаре“, което екзотично посреща гостите в началото на експозицията.

Художникът Павел Койчев, не е пресилено да се каже, има световна слава. Първи негов колекционер стана Уго Вутен, който в личния си скулптурен парк има негови произведения. Пластики на Павел Койчев са в частни колекции в Германия, Дания, Швейцария, Испания, както и във фондовете на СГХГ и НХГ.
Голямото му желание е негови творби да бъдат реализирани – както това се прави в други държави – в голям мащаб и да населят улици, магистрали, площади, офиси. Засега обаче можете да видите в парк-галерия „Оригиналите“ – 50-годишния творчески път на този именит художник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна