Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дилян Николчев: Руската и българската църкви торпилират Всеправославния събор

Снимка: Радио София

Знак за какво е липсата на готовност на Светия синод да участва във Всеправославния събор през юни на остров Крит и да настоява за отлагането му? Според доц. Дилян Николчев, преподавател по богословие, това означава липса на съборно съзнание и не съборно, а асъборно поведение:

Свидетели сме на торпилиране от страна на Руската православна църква, със съдействието на българската, на Всеправославния събор и то в навечерието на свикването му… Събитията от последните седмици и месеци говорят не за църковност.

Подобен ултиматум подхожда повече на съветската дипломация, отколкото на едно отговорно служение на всяка една поместна православна църква. Това прилича по-скоро на активно мероприятие на съветската дипломация и на тайните служби от онова време, отколкото на отговорни църковни ръководства.

БПЦ върви в това русло, защото все още като цяло не може да се откъсне от тези лигатури на миналото, в които е родена и йерархически е израсла.

Няколко дни преди огласяването на нашата позиция руският патриарх изпрати писмо, а текстът на българското решение наполовина повтаря буквално казаното в руското послание, поясни Николчев, според когото руската църква гони не църковни, а политически цели, което е проличало и при определянето на дневния ред на събора. Богословът даде пример с отпадането на темата за автокефалията на Руската православна църква, което е свързано с проблеми с украинската църква и с балтийските републики, и което отпадане е било подкрепено от Сръбската православна църква.

Доц. Николчев попита с какъв багаж БПЦ и нейните представители биха отишли на Всеправославен събор, след като самата тя на поместно равнище не свиква подобен събор, защото не иска, не може и се страхува от поставяните проблеми.

Поместните православни църкви след десетилетни опити решиха да свикат Всеправославен събор, който би бил първа крачка към свикването на Вселенски събор, какъвто не е имало от осми век в Никея, обясни още доц. Николчев:

За да може в недалечна перспектива след няколко десетилетия да може да се свика Вселенски събор.

Анализаторите очакват Съборът в Крит да бъде историческо църковно събитие, подчерта Дилян Николчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна