Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 4 години от взривовете край Петолъчката

| обновено на 05.06.16 в 11:44

Четири години след взривовете край пътен възел Петолъчката в базата за съхранение и утилизация на боеприпаси, притесненията на местното население остават. Не е ясно и кога ще приключи делото и дали ще има виновни за експлозията, при която загинаха трима работници и бяха нанесени щети за 62 млн. лева.

В най-засегнатото от експлозията село Лозенец беше отслужен водосвет за здраве. Трагедията отпреди 4 години обаче не е забравена, казва Иван Митев:

Ужасът, който беше в селото, беше неописуем. Майките пищят, бягат за децата си в детската градина, децата реват, паника страшна. Взривовете трещят, снарядите летят над главите ни.

Местните са категорични, че няма да допуснат дейността на базата да бъде възстановена, въпреки опитите на собствениците, тъй като в близост до базата се намира газопреносна компресорна станция, вододайна зона и пътен възел Петолъчката.

Четири години след взривовете, успяваме да направим така, че базата да не бъде изградена наново като база за съхранение на боеприпаси и взривни вещества. Нашата борба не спира. Това нещо не бива да се случва. В Горни Лом се изпариха 15 човека. Тук се изпариха само трима. Не пренебрегваме материалните щети, но моралните щети, които се нанасят на хората, не бива да се забравят

Против възстановяването на дейността на базата са жителите освен на Лозенец и на град Стралджа и на сливенското село Горно Александрово. Базата е рисковано да съществува и заради разширената газопреносна станция, която е обект от стратегическо значение, разясни кметът на Лозенец Динка Караиванова:

Но не е само тя като обект - пътен възел Петолъчката, водоизточникът, който захранва половината община.

Четири години след трагедията хората от Лозенец не вярват, че съдебната сага ще приключи и ще има наказани.

Миналата година, на първа инстанция,  двамата обвиняеми по делото - собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев бяха оправдани, но Окръжният съд в Ямбол отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. От своя страна прокуратурата върна делото за доразследване в Националната следствена служба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени