Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влади Калинов: Интересът към санирането е слаб

Гражданите на София се включиха с по-слаби темпове от други градове в програмите за саниране. Има 164 броя подадени заявления за интерес и финансова помощ, 139 са сключените договори на сдружения на собствениците с общината и 56 възлагания за техническо и енергийно обследване.

Калинов коментира, че на фона на броя на сградите в София, които имат нужда от обновяване, подадените заявления са много малко. Това съобщи в предаването "Преди всички" Влади Калинов, директор на "Контрол по строителството" в Столичната община.

Той изрази предположение, че заради лошата пропаганда в началото на кампанията за саниране много хора са били уплашени и вероятно не са достатъчно мотивирани да кандидатстват за финансова помощ. Освен това в столицата сградите са твърде големи и по думите му хората трудно се сдружават. Постъпилите заявления са предимно от по-малки и по-ниски сгради или от по-високи, но с един вход, обясни Калинов и подчерта колко е важно да направим сградите си енергоефективни, чисти, нови и приветливи.

За София не съм прекален оптимист, призна арх. Калинов, анализирайки досегашните слаби резултати в областта на санирането.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна