Иван Гранитски с награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос

| обновено на 10.06.16 в 19:16

Носителите на  Националната награда „Хр. Г. Данов” за принос в националната книжовна култура бяха   връчени  в едноименната къща музей в Стария град  на официалната церемония  в   рамките на  фестивала  „Пловдив чете“. 

 Директорът на издателство “Захари Стоянов“ Иван Гранитски, който получи наградата за цялостен принос в националната книжовна култура,  призова да се намали ДДС върху бълггарската книга и каза, че  това отличие  е за редакторите на  книгите  на издателството. "Аз съм само един естетически разсилен, който отваря и затваря вратата на авторите на книгите", заяви Гранитски. 

В  раздела Българска художествена литература  отличието  е за  Ангел Игов  за романа „Кротките“.

С пловдивски адрес:  за Преводна художествена литература  с наградата е удостоен  Манол Пейков – за превода на „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е. Е. Къмингс. В категорията Книгоразпространение  -  Книжарници „Хермес". Директорът на издателство "Хермес" Стойо Вартоломеев подари паричната стойност на наградата за замразения проект  Мемориал на духовността,  "за който от 10 години пловдивската власт не е отделила средства,за да бъде изграден", заяви той. 

В раздел Хуманитаристика  призът е за  Георги Гочев – за превода на „Държавата“ от Платон и „Поетика“ от Аристотел

 Борислав Стоев получи наградата  в категорията Изкуство на книгата   за илюстрирането и оформлението на „Приказки“ от Ран Босилек и „Житие и страдание грешнаго Софрония“.

В раздела Издание за деца   е писателят Виктор Самуилов – за „Не е честно“.

В раздела Представяне на българската книга -  Митко Новков  за публикации в периодични издания и представяния пред публика на живо.  

В категорията Библиотеки и библиотечно дело - Регионална библиотека „Захарий Княжески“  Стара Загора.

 В категорията Електронно издание и нови технологии портал - „Култура“, www.kultura.bg . 

Престижната награда се връчва в 9 категории и се присъжда всяка година по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. 

Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министъра на културата.

Наградата за деветте категории се определя между три номинации във всяка от категориите  от жури с представители на Министерството на културата, община Пловдив  в лицето на заместник-кмета по култура и туризъм  Амелия Гешева  и представители от общността на специалисти в областта на книгата и литературата. Още от категорията
Кадър от представлението

Интерактивното представление "Да бъдеш или не - Ромео и Жулиета" за пръв път в София

23-ма души от софийската публика ще могат да станат част от класическата пиеса на Шекспир "Ромео и Жулиета" в интерпретацията на българския режисьор Марий Росен. Постановката на Росен за Драматичния театър в Сливен ще бъде за пръв  път на столична сцена този четвъртък (15.11.18) в "Театро" (ул. "Върбица" 12).  "Представлението е класическа..

публикувано на 13.11.18 в 18:42

Приказка на Калин Илиев отпреди 30 години влиза в учебниците на студенти по педагогика

Приказка на габровския писател Калин Илиев е включена в антология на най-добрите български приказки. През пролетта на следващата година предстои да бъде издадена на български и руски език в антология на българската приказна проза.  От тази година приказният разказ влиза и в учебните програми на студентите по начална и предучилищна педагогика...

публикувано на 13.11.18 в 17:05

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Кадър от филма

Започва празникът на българското кино в Милано

От днес до 15-и ноември в Милано се провежда вторият фестивал на българското кино в Милано. Той е организиран от Българския културен институт в Рим, с подкрепата на  Генералното консулство на България в Милано и със съдействието на българското министерство на културата. Кино-празникът ще се проведе в кино палатът „ Антео”. Входът е свободен. Фестивалът..

публикувано на 13.11.18 в 16:19
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Иво Сиромахов и Краси Радков в постановката

"Островът" с Иво Сиромахов и Краси Радков търси отговор на въпросите около емиграцията

Сценарист и режисьор на пиеса, посветена на идейния сблъсък между емиграцията и оставането в България, ще изпълнят и роли в нея. Това предстои на сцената на Сатиричния театър в София, където ще се играе „Островът“ – текст на Иво Сиромахов, поставен от Съни Сънински. В една от ролите ще влезе и популярният актьор Краси Радков. „Преди..

публикувано на 13.11.18 в 14:33

Пустинята Ладак - място, където можеш да се привържеш към малко неща

Навлизане в усещането за Ладак – една от най-високите пустини в света. Това ще предложи инсталацията „Ладак – звукът на пустинята“, чийто автор е Марина Великова. Събитието ще включва фотография, слайд шоу и музика на тибетски купи за медитация, като ще бъде разделено на две отделни последователни сесии. Инсталацията ще бъде представена на 14..

публикувано на 13.11.18 в 14:13