Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гранитски с награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос

| обновено на 10.06.16 в 19:16

Носителите на  Националната награда „Хр. Г. Данов” за принос в националната книжовна култура бяха   връчени  в едноименната къща музей в Стария град  на официалната церемония  в   рамките на  фестивала  „Пловдив чете“. 

 Директорът на издателство “Захари Стоянов“ Иван Гранитски, който получи наградата за цялостен принос в националната книжовна култура,  призова да се намали ДДС върху бълггарската книга и каза, че  това отличие  е за редакторите на  книгите  на издателството. "Аз съм само един естетически разсилен, който отваря и затваря вратата на авторите на книгите", заяви Гранитски. 

В  раздела Българска художествена литература  отличието  е за  Ангел Игов  за романа „Кротките“.

С пловдивски адрес:  за Преводна художествена литература  с наградата е удостоен  Манол Пейков – за превода на „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е. Е. Къмингс. В категорията Книгоразпространение  -  Книжарници „Хермес". Директорът на издателство "Хермес" Стойо Вартоломеев подари паричната стойност на наградата за замразения проект  Мемориал на духовността,  "за който от 10 години пловдивската власт не е отделила средства,за да бъде изграден", заяви той. 

В раздел Хуманитаристика  призът е за  Георги Гочев – за превода на „Държавата“ от Платон и „Поетика“ от Аристотел

 Борислав Стоев получи наградата  в категорията Изкуство на книгата   за илюстрирането и оформлението на „Приказки“ от Ран Босилек и „Житие и страдание грешнаго Софрония“.

В раздела Издание за деца   е писателят Виктор Самуилов – за „Не е честно“.

В раздела Представяне на българската книга -  Митко Новков  за публикации в периодични издания и представяния пред публика на живо.  

В категорията Библиотеки и библиотечно дело - Регионална библиотека „Захарий Княжески“  Стара Загора.

 В категорията Електронно издание и нови технологии портал - „Култура“, www.kultura.bg . 

Престижната награда се връчва в 9 категории и се присъжда всяка година по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. 

Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотечни дейци, книгоразпространители. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Носителят на наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министъра на културата.

Наградата за деветте категории се определя между три номинации във всяка от категориите  от жури с представители на Министерството на културата, община Пловдив  в лицето на заместник-кмета по култура и туризъм  Амелия Гешева  и представители от общността на специалисти в областта на книгата и литературата. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна