Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юозас Олекас: Противовъздушната отбрана, която ще създадем, е различна от противоракетния щит в Румъния и Полша

Юозас Олекас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Системата за противовъздушната отбрана, която Полша и балтийските републики ще създадат, е различна от противоракетния щит на НАТО в Румъния и Полша. Това каза в ексклузивно интервю за "Хоризонт" литовският министър на отбраната Юозас Олекас

Вижте, това е различна система. Противоракетният щит в Румъния и Полша е на НАТО. Тук ние обсъждаме изграждането на противовъздушна отбрана за ракети със среден обсег, която ще бъде развита само в балтийските страни и част от Полша. 

За системата съобщи по-рано вестник "Файненшъл таймс”. Като причина за изграждането й бе посочено увеличаването на руски войски по границите на Полша, Естония, Латвия и Литва.

Министър Олекас обясни, че идеята  за създаване на система за противовъздушна отбрана на балтийските страни е  свързана със защитата от Русия, а по думите му провокациите от нейна страна нарастват:

Наблюдаваме засилена активност около нашите граници в анклава Калининград, както и на територията на Беларус. Руските военни сили са много добре интегрирани и задълбочават интеграцията си с беларуските сили. Както вероятно знаете, ние сме изправени пред предизвикателства в балтийските страни - руските изтребители летят много близо до американските и останалите кораби. Така се създава ситуация, в която ние трябва да можем да отговорим, ако нещо се случи.

Военно въздушната защита е много важна за страните ни, затова на първо време мислим как да изградим архитектурата на тази система. Разбира се, първо ще проверим собствените си финансови ресурси, но може и да намерим допълнителни, вероятно от НАТО, коментира възможностите за финансиране Юозас Олекас.

За евентуална реакция от страна на Русия той заяви:

Те решават. Ние не сме показвали намерения да излизаме извън границите ни. Ние подготвяме цялата тази система и модернизираме военните си сили, само за да защитим нашата независимост и граници. Целта ни е просто да имаме достатъчно възможности за защита на страните ни срещу евентуална агресия.  

Русия и Беларус реагираха остро на изграждането на противоракетния щит в Девеселу, Румъния, като Русия заплаши и с ответни мерки.  Тази седмица министрите на отбраната на НАТО ще се споразумеят да изпратят нови 4 хиляди войници в трите балтийски държави и Полша. САЩ, Германия и Великобритания ще изпратят по един батальон от 1000 души, Канада вероятно ще ръководи четвъртия. Скоростта, с която руските сили биха могли да надделеят над армиите на страните от региона, ще бъде една от основните теми на срещата на НАТО във Варшава през юли.

Цялото интервю с Юозас Олекас можете да чуете в звуковия файл.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна