Eмисия новини
от 05.00 часа

Романо Проди: Сблъсъците на Евро 2016 отразяват негодуванието от актуалната европейска ситуация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболът не може да спре политическото напрежение в Европа. Такова мнение изразява пред най-големия спортен ежедневник на Италия „Гадзета дело спорт” бившият премиер на страната и бивш председател на Европейската комисия Романо Проди. Проди даде интервю във връзка със сблъсъците между привърженици на различни отбори на започналото във Франция европейско първенство по футбол.

В интервюто, озаглавено с думите "В кипеж сме. Футболът не може вече да спре политическите напрежения”, бившият италиански премиер посочва, че сблъсъците на Евро 2016 не са обичайните разпри между запалянковци, а са отражение на негодуванието от актуалната европейска ситуация. Според него Европа се затваря в себе си и футболът в случая е част от смяната на посоката или на всички срещу всички, тъй като политиката е разделила стремежа към единство. За Проди случилото се на Евро 2016 има политическо значение, защото не са сблъсъци между фенове, а между гражданите на различни страни.

Евентуален икономически възход не би решил проблемите, смята още той, тъй като имат значение отделните правителства, сред които Германия.

Берлин пръв трябва да преоткрие колективните интереси и солидарността, казва в заключение Романо Проди. 


Още от
Български вестници

Преглед на българския печат

публикувано на 19.10.19 в 06:58

Перник отбелязва своя празник днес

публикувано на 19.10.19 в 03:58