Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция между еуфорията от футбола и социалните протести

Снимка: личен архив

Независимо от еуфорията около футбола, мерките за сигурност и протестите във Франция срещу трудовата реформа, правителството си придвижва предвидените промени.

Днес е пиковият момент от последните седмици и се очаква това да бъде финалният залп на Общата конфедерация на труда – най-голямата френска синдикална централа, каза в "Преди всички" Стефан Манов:

Други са традициите във френския синдикализъм на противопоставяне с правителството и като че ли не е имало закон, въвеждащ сериозни промени в трудовия сектор, който да е минал без напрежение. В случая е интересно, че на пръв поглед става въпрос за дребни технически мерки, които обаче обръщат логиката на самите взаимоотношения в предприятието. Поне това е позицията на този радикален синдикат.

Манов поясни, че с промените в трудовото законодателство се обръща йерархията и така браншовите договори стават неблагоприятни:

Браншовите договори имат сила над договорите в предприятието. С промените в трудовото законодателство тази йерархия се обръща, т.е. договор в предприятието между синдикатите и работодателя може да бъде по-неблагоприятен от браншовия трудов договор. С тази дребна промяна в йерархията на нормите се отвързва възможността на работодателите да променят продължителността на работната седмица и надценките, които се полагат за извънреден труд.

Интервюто на Силвия Великова със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени