Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Лафчиев: Науката у нас е в клинична смърт

Снимка: БГНЕС
Науката е в клинична смърт. Такова мнение изрази в предаването "12+3" ядреният физик и един от бившите активисти на Сдружението на младите учени Христо Лафчиев. Пред "Хоризонт" той коментира стратегията за наука, подготвена от Министерството на образованието и науката.

Според него в тази стратегия няма място за повече наука.

Тук не става дума изобщо за образование. Няма да има повече наука и това е. Държа да го кажа, защото не се поставят никакви амбициозни цели. Ние имаме нулева стратегия за задържане на младите учени. Все пак госпожа Кунева, за разлика от Симеон Дянков, споменава, че няма да се закриват институции, което е радостно. Дянков беше пълен погром за българската наука заедно с неговия приятел Сергей Игнатов, защото намалиха значително парите за наука. Знаете, че Игнатов изчезна от ръководството на МОН след един скандал с неправомерно раздадени пари за наука. Реално от тогава пари за наука не са отпускани. 

Христо Лафчиев заяви, че учените са докарани до такова състояние, че да трябва да се усмихват и подмазват на политиците, защото в противен случай ще "излетят“ от политиката без шанса да постигнат нещо: 

Тези хора нищо не разбират от наука и това се вижда от начина, по който са писали тази стратегия. Това са администратори, които пишат стратегия за наука. Много коректно политически са написани думите вътре, но финансовата рамка за такова действие липсва. Тази стратегия не става за нищо.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Христо Лафчиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!