Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент ще се поклони пред знакови места в Плевен, Гривица и Пордим

| обновено на 16.06.16 в 08:30
Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис, който е на визита у нас, ще посети Плевен, Гривица и Пордим – знакови места, които пазят паметта на румънски войни, загинали по време на боевете за освобождението на България. В памет на загиналите ще бъде отслужена и панихида в Параклиса-мавзолей "Св. Георги Победоносец” в Плевен.

Общо във войната броят на убитите и ранените румънци е 7500, посочи доцент Милко Аспарухов, директор на Военноисторическите музеи.

Доцент Аспарухов поясни, че за първи път след възстановяването на президента Йоханес в Продим ще бъдат показани новите бюстове на румънски войни: 

Румънското министерство на отбраната възстанови бюстове в парка край къща-музей "Негово кралско Величество" на майор Георги Шончу и сержант Алукай. Това е дар от Министерство на отбраната на Румъния. 

Президентът Йоханес ще посети и парка в Гривица, където се издига монумент на загиналите румънски герои. Край това плевенско село румънските войски понасят най-големи загуби по време на Руско-турската война.

По време на официалната си визита у нас румънският президент ще посети и Професионалната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" в София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени