Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор "Бодра песен" - Шумен отново се срещна с композитора Амброж Чопи, когото вдъхнови за песен

Снимка: Булфото

Хор "Бодра песен" с диригент Деница Узунова спечели наградата "Музикант на годината 2015" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Премиерата на Миса Бревис от Амброж Чопи през миналата година стана повод и Община Шумен да го отличи с Наградата на Шумен в областта на музиката.


В края на изключително успешния творчески сезон хористите участваха отново и в Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик, където "Бодра песен" работи със словенския композитор Амброж Чопи в творческата работилница за еднородни хорове. А на галаконцерта прозвуча песента Until We Meet Again, написана от Чопи специално за шуменския хор.

Диригентката Деница Узунова подчерта в интервю, че и хор "Бодра песен", и всички други български хорове биха работили в по-тясно сътрудничество с българските композитори, както е било преди години на хоровите празници в Шумен, когато са звучали много премиери на песни. Сега тази традиция е замряла, защото съставите не винаги имат средствата, които авторите изискват, за да композират нови творби. Изпълнители и композитори трябва да си подадат ръка, за да има нова българска музика - с това се съгласиха всички ръководители на хорове, гости на фестивала "Черноморски звуци" в Балчик.

Чуйте интервюто с Деница Узунова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна