Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намериха тялото на едно от двете изчезнали момчета в Янтра

Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно производство

| обновено на 19.06.16 в 13:50
Снимка: Катя Чорова

Водолази намериха тялото на едно от двете 14-годишни момчета, които изчезнаха вчера следобед във водите на Янтра. 
Издирването на другото дете продължава с участието на десет водолази от МВР и Министерството на отбраната, а  повече от 20 полицаи и пожарникари обхождат бреговете.
След като от тази сутрин бе подновено издирването в реката, два часа по-късно водолазите намериха тялото на едно от децата, каза комисар Красимир Кръстев, директор на Великотърновската регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението:
Намерено е на около 20-30 метра в периметър, където се е къпало детето, на дълбочина около три метра. Мястото е цялото обрасло в клони и в тиня. Продължават издирвателните действия за другото дете. Десет водолази и два броя лодки проучват района метър по метър от централната част на град Велико Търново до бентовете на река Янтра в рамките на километър и половина-два. Затруднява ги това, че на места водата е доста бърза и на места е доста дълбока и стига до пет метра.
Окръжната прокуратура във Велико Търново е образувала досъдебно производство във връзка с изчезналите в река Янтра 14-годишни момчета. Поради  неизяснената фактическа обстановка около инцидента, производството засега се води за убийство, съобщи прокурор Катерина Лещакова. Тя допълни, че при първоначалния оглед по тялото на откритото вече момче не са намерени следи от насилие. Водолази продължават да издирват в реката второто дете. 
Момчетата са на 14 години и са от дома за деца лишени от родителски грижи "Пеньо и Мария Велкови". Вчера след като обядвали, те казали, че излизат в двора на дома, но всъщност отишли до реката с още едно момче. В 14.00 часа то е подало сигнала, че след като се гмурнали в дълбок вир, не ги е видял да изплуват.
Спешна проверка е направена в дома за деца, лишени от родителски грижи, съобщи Росица Димитрова, директор на Общинската дирекция "Социални дейности":
Ние не сме затворен тип институция, не държим децата под ключ. По процедура те подписват собствено, в тетрадките се вписват в колко часа излизат, къде отиват и кога ще се приберат. Въпросните деца са написали, че излизат на двора например, след което най-вероятно става организацията и вземането на решение те да се разхладят в Янтра - нещо абсолютно недопустимо. Вчера, след като получихме сигнала, проверихма цялостната документация по отношение на това спазена ли е процедурата. Първоначалната проверка показва, че формално процедурите са спазени.
Началникът на сектор „Спасителна дейност“ в Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - главен инспектор Станко Лазов обясни:
Бързеите, които се образуват, затрудняват допълнително работата на колегите, които са от водолазните екипи, които обхождат вътре във водата, защото на места нивото стига между два до четири-пет метра. Това забавя допълнително търсенето, и както стръмните наклони, които се образуват по скатовете от двата бряга.
Проверяваме около двукилометров участък до бентовете на реката.
Издирването на двете момчета, които изчезнаха вчера във водите на река Янтра във Велико Търново, беше подновено на разсъмване. 
Вчера повече от седем часа продължи издирването в реката и по стръмните брегове, където над 20 полицаи и пожарникари правят обход. След като се стъмни беше спряна работата само на водолазите, но цяла нощ продължи пешеходното издирване в района.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени